2009-10-31

Förvirring kring s-kongressens beslut


Mona och Ylvas seger - fokus på kvalitet istället för vinstförbud, utropar Haninges socialdemokratiske oppositionsråd Robert Noordh på sin blogg. Samtidigt skriver den socialdemokratiska riksdagledamoten Veronica Palm: Nej till vinstuttag i välfärden - Ännu ett steg i S politik för att möta storstadsbon!

Man kan nu undra vad partikongressen egentligen beslutat. Om jag läser beslutet kan det konstateras att det är ren snömos:

Skolan ska inte vara en del av marknadsekonomin. Skolan är en del av den svenska välfärden. Vi betalar den tillsammans för att alla unga ska få del av samma höga utbildningskvalitet. När resurser vi gemensamt avsatt för skolan istället används för stora vinstuttag till aktieägare visar det att regelverket inte fungerar. Vår principiella uppfattning är att skattemedel avsedda för skolan också ska gå till skolan. Vinster ska inte kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan eller genom att välja bort elever med störst behov. Förstärkta kvalitetskrav och skärpta etableringsvillkor ska säkerställa att de gemensamma resurserna verkligen används för att ge alla barn en bra skola. Dessa principer ska även gälla för förskolan.
Svaret på vad man egentligen beslutat ligger i innehållet i begreppen "förstärkta kvalitetskrav" och "skärpta etableringsvillkor". Vad detta i praktiken innebär kommer vi inte att få svar på förrän vi ser försalg till lagtexter.

Expressen, Expressen, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Sydsvenskan, GP

Bloggar om , , , , ,

Inga kommentarer: