2007-12-21

90-konton är trygga

Svenska Dagbladet skriver om oseriösa organisationer som samlar in pengar till välgörande ändamål men som i själva verket är bluffare eller på gränsen till bluffare. Att det överhuvud taget finns oseriösa inslag på fundraisingområdet är allvarligt. Risken är uppenbar att givarna blir allmänt skeptiska och därmed återhållsamma med sina gåvor. Därmed drabbas alla goda krafter och de är ju i realiteten den absoluta majoriteten.

Det är därför bra att vi har 90-konton och Stiftelsen för Insamlingskontroll - SFI som bevakar givarens intressen. SFI:s huvudmän är den svenska arbetsmarknadens centralorganisationer – LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv samt FAR SRS (FAR SRS
Branschorganisationen för revisiorer och rådgivare. Tidigare FAR).

Regeln för oss givare är enkel - Vi frågar om insamlingsorganisationen har Plusgiro eller Bankgiro som börjar på 90. Det är enkelt att skänka pengar. Kolla till exempel här hur Du kan bidra till långsiktigt hållbar utveckling och mänskliga rättigheter - Hellre ett mikrolån för att köpa en egen get, än ett matpaket.

SvD, SvD, Kristianstadbladet, SvD

Listan över varnade eller uteslutna organisationer

1 kommentar:

Jonas sa...

Även en organisation med 90-konto kan använda en avsevärd del av pengarna till ineffektiv administration. I den mån det går över gränsen tar det dessutom lång tid innan 90-kontot ryker. Cancer- och Allergifonden har t ex varit känd som stor oseriös insamlare (och arbetsgivare) i flera år, men 90-kontot drogs först i våras.

Dessutom behöver ändamålet i sig inte vara särskilt behjärtansvärt enligt allmänt omfattade värderingar bara för att 90-konto har beviljats. Tänk efter noga -- pengarna kanske gör mer nytta genom någon annan förening än hos den som hör av sig till jul!