2007-12-08

Vem blir rikspolischef - en pensionär kanske?


Bild: Rikspolischefens axelklaff
Therese Mattson och Carin Götblad
Olle Lönnaeus gör en analys i Sydsvenskan och säger att Sveriges nästa rikspolischef kan bli en kvinna. Inte oväntat drar han slutsatsen att chefen för Rikskriminalpolisen Therese Mattsson och Stockholms länspolismästare Carin Götblad är förhandsfavoriter. Lönnaeus menar att de båda har en sak som Strömberg saknat: Förankring inom polisväsendet. Så kanske det är men samtidigt är de poliser ur den gamla polischefskarriären som inte gått den långa vägen.

Ann-Marie Begler
En tredje kvinna som nämns i analysen är Ann-Marie Begler men då missade antagligen Lönnaeus att Begler själv förklarat att hon inte är intresserad - DN. Begler är inte heller polis utan socionom och har bakom sig en karriär i regeringskansliet och som generaldirektör på Brottsförebyggande rådet. Att hon som generaldirektör fick stark facklig kritik för ett hårt ledarskap kan naturligtvis inte ligga henne i fatet. Motparten är ju inte alltid några sanningsvittnen.

Dan Eliasson
I Sydsvenskan plockas en outsider fram. Nämligen Migrationsverkets tydliga generaldirektör Dan Eliasson. Att han skulle vara diskvalificerad för att han är socialdemokrat har jag svårt att tänka mig. Beatrice Ask har alla skäl att utnämna socialdemokrater som uppfyller kriterier på förtjänst och skicklghet.

Lars Nyhlén och Göran Gunnarsson
I Sydsvenskan saknas dock två intressanta namn. Man glömmer nämligen att det går ganska bra för Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén som ju har en bakgrund som chef för Rikskriminalpolisen. Han drar säkert gärna på sig uniformen igen och har visat att han högaktar polisiärt arbete bland annat genom att själv jaga bankrånare i Uppsala.

Ingenstans nämns heller Räddningsverkets generaldirektör Göran Gunnarsson. Gunnarsson var tidigare generallöjtnant och chef för Försvarsmaktens grundorganisation när han, född 1951, pensionerades strax efter att Håkan Syrén blivit överbefälhavare. Försvarsminister Leni Björklund såg hans kvaliteer och kallade honom i stället till Räddningverket som stod och står inför stora organisatoriska förändringar inte minst i Tsunamikatastrofen spår. Gunnarsson förenar officerens öppna ledarskap med erfarenheter av gigantiska omorganisationer.
Sökprofil i Svenskan
Sökprofilen är väldefinierad av Maria Abrahamsson på SvD när hon skriver:

Kruxet för Strömbergs efterträdare är bara att samtidigt som han eller hon förväntas vara bättre på att föra dialog om fortsatt tuffa förändringskrav, kommer det redan varningssignaler från polismyndigheter runt om i landet om att det måste sparas miljoner. Men mer förstärkningspengar lär det inte bli, eftersom regeringen, läs Reinfeldt och Borg, bestämt sig för att fram till valet satsa på mjuka frågor för att få tillbaka väljare. Gissa om det behövs en pedagog av rang för att hålla humöret uppe hos såväl poliserna på fältet som deras chefer.
Den riktiga ousidern
Det är ju uppenbart att Beatrice Ask inte lägger all skuld på Stefan Strömberg och kanske skulle hon då ta till det gamla knepet att blicka mot fackets företrädare. 1995 utnämnde Laila Freivalds polisförbundets dåvarande ordförande Gunno Gunnmo till länspolismästare. Han befordrades från polisassistent till länspolismästare och gick fram med hårda nypor i en havererad organisation. Kritiken från leden var massiv men 2003 hade han satt på sig spenderbyxorna och beslutat om yviga lönehöjningar vilket renderade honom pension. Dåvarande rikspolischefen Sten Heckscher höll i yxan starkt kritiserade av den borgerliga majoriteten i Stockholms polisstyrelse.
Men att någon facklig företrädare skulle finnas nu är inte att hoppas på. Polisförbundet kämpar med intern facklig splittring där stockholmspoliser inte alldtid verkar ha förståelse för kollegorna i lansorten.
Aftonbladet - En kris i fel tid

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: