2007-12-05

Demonstrationsrätt

UPDATE 2007-12-07: Kammarrätten upphäver länsrättens nämndemannadom. Jag gissade uppenbarligen inte så fel. SvD, Aftonbladet, DN

UPDATE 2007-12-06: Länsrätten har upphävt beslutet om demonstrationstillstånd, DN, SvD . Men i sak lär det inte förändra något. De odemokratiska organisationerna lär väl vara på plats ändå. Till saken hör det att det är en så kallad nämndemannadom. Rättens lagfarne ordförande anser inte att det inte är skäl nog att "oroligheter kan förväntas". Han anser inte heller att trafikproblem är tillräckliga skäl. Med ett tillstånd kan tvärtom polisen så långt som möjligt förebygga problem och ha beredskap för eventuella störningar, säger han i sin avvikande mening. Nämndemannadomar brukar i allmänhet inte stå sig i högre rätt.

Man blir inte heller helt glad när kommunstyrelsens ordförande spär på föraktet för rättstillämpningen genom att uttala: - Jurister är alltför rigida, det är uppenbart.

Med den inställningen kan vi skippa lagar och göra yttrandefrihet till ett politiskt beslut. Det går alldeles utmärkt och är det system som tillämpas i diktaturer.

2007-12-05
Att Salems kommun är upprörd över årliga demonstrationer är fullt begripligt. Men det är däremot fullständigt obegripligt att kommunpolitiker med kommunalråd och polisstyrelsens ordförande i spetsen kritiserar polisens beslut att bevilja demonstrationstillstånd. Polischefer är skyldiga att följa den lagstiftning vi har och mötes- och demonstrationsfriheten är reglerad i regeringsformen, en grundlag. När polisen fattar sina beslut måste det ske på objektiva grunder och den polis som fattar myndighetens beslut gör det utifrån att vedebörande ytterst kan dömas för tjänstefel om han eller hon inte har lagstöd för restriktioner i mötes- och demonstrationsfriheten. Här handlar det om rättstillämpning och inte ett politiskt tyckande.

Om nu politikerna tycker att polisen handlar fel bör de verka för att lagstiftningen ändras. Och just politiker bör veta detta eftersom det är riksdagen som beslutar om lagar.

Personligen tror jag att lagstiftningen är väl avvägd. Risken är stor att restriktioner i grundlagsskyddade rättigheter bara leder till större problem. Vi kommer att få se fler olagliga möten och demonstrationer och därmed försvåras den del av polistaktiken som handlar om dialog. Våldsamheterna kan eskalera.

DN, Salem kommun protesterar mot demonstrationer
SvD, Tillstånd beviljade för Salem-demonstrationer

Aftonbladet, Salems kommun överklagar demonstrationstillstånd

Läs om dialogpolisen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi vet alla vilka det är som ställer till bråk, men de skyddas av media och politikerna eftersom dessa "busungar"/rödingar är deras gullegrisar. I media vinklas det istället som om det var de högerextrema som bråkades, eller åtminstone uppfattas det som det av allmänheten.

Anonym sa...

Vi möts i salem för att protestera mot det svensk fientliga våldet.

Svenskar förena eder

väl mött i salem