2007-12-31

Kvinnoprästdebatt i Danmark

Danmark har haft kvinnor som präster sedan 60 år
Sedan 1947 är den danske folkekirke öppen för präster och 1948 prästvigdes de första kvinnorna i Danmark. Nu är nära hälften av alla Danmarks 2 000 präster kvinnor men man räknar med att 150 av de manliga prästerna inte erkänner kvinnor som präster.

Anne-Mette Gravgaard sognepræst på Østerbro berättar:
De lagde ikke skjul på deres modstand. Når de skulle vikariere for mig, havde de anskaffet sig nye oblatpakker og nye vinflasker, fordi de følte, jeg havde forurenet tingene.
Mobbning
Sedan tidningen Politiken i en enkät visat att 60 procent av Danmarks kvinnliga präster fått höra att de inte kan vara präster på grund av sitt kön och då 17 procent känner sig mobbade av vissa manliga kollegor och meinghetsråd (kyrkoråden som anställer de statligt avlönande prästerna) har kvinnoprästfrågan fått förnyat bränsle. I nästa vecka hålls Biskopsmöte i Köpenhamn och då kommer, enligt Berlingske Tidende, frågan om handlingsvägar för att förbättra situationen upp. Bland annat finns stöd i Biskopsmötet för att revidera prästlöftena som i stort varit oförändrade sedan 1870. Karsten Nissen, biskop i Viborg Stift menar att prästlöftet är skrivet i en gammaldags språkdräkt som behöver moderniseras samtigt som han anser att man uttryckligen bör skriva in detaljer såsom att prästen är förpliktigad att delta i prästerliga möten.

Politiken den 26 december 2007, Kvindelige præster bliver modarbejdet
Berlingske Tidende den 30 december 2007, Biskopper vil sikre kvindelige præster ligestilling
Kristeligt Dagblad den 31 december 2007, Pres på historisk præsteløfte

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur tröttsam kan en debatt vara och hur länge kan den pågå? Jag har förstått och erfarit att det är så in i vassen långdraget och urtråkigt i kyrkan på många håll. Jag känner att nu är det dags att vända ryggen till den! Det måste finnas viktigare saker att fundera över i kyrkan när världen och livet ser ut som det gör för många människor.
Gud gråter i sin himmel.... och så gör jag här hemma på det stampade jordgolvet.

//anita b

Z sa...

Läste igår på dansk text-tv att Sydslesvig-området i princip har noll diskriminering,
av den enkla anledningen att man gör en lång intervju med prästkandidaterna, och anställer bara dem som respekterar kvinnliga präster, blivande kollegor.

Hoppas att vi i katolska kyrkan någon gång får kvinnliga präster, och att då bara kandidater som vill ha detta, blir vigda.