2007-12-08

Extremhöger på rätt planhalva


Bild: Salems kommunvapen
Att Salemborna är förtvivlade över att deras ort förknippas med nazistmanifestationer kan jag förstå. Det är därför tråkigt att så många ropar på förbud och inskränkningar i yttrandefriheten. Därmed gynnas extremhögern som får anledning att påstå att de är utsatta för ett förtryck. Plötsligt blir nazisterna språkrör för grundläggande mänskliga rättigheter. Något som är mycket långt från vad ideologin egentligen står för.

När så tre nämndemän i länsrätten blundar för innehållet i lagstifningen och, i motsats till den lagfarne domarens inställning, upphäver polismyndighetens beslut om demonstrationstillstånd blir det ännu mer absurt. Företrädarna för Salemfonden använder rättstatens spelregler och överklagar beslutet. Följden blir att Kammarrätten i Stockholm ändrar länsrättens beslut och upphäver inhibitionen av polismyndighetens tillstånd. Självklart tar nazisterna hem poänger. Och visar det sig sedan att busarna och provokatörerna går under vänstermantel ligger ett stort ansvar på de goda vänsterkrafterna att ha koll på sina demonstrationsdeltagare. Läs SvD. De demokratiska krafter som väljer att protestera på annan plats än i Salem är sannolikt de riktiga demokraterna.

Salem är ett poetiskt namn på Jerusalem som används i Gamla Testamentet. Utan jämförelser i proportioner finns det många likheter mellan Salem den 8 december och Jerusalems historia sedan delningen 1948. Nu på eftermiddagen har järnvägsstationen i Södertälje utrymts på grund av misstänkt bomb rapporterar bland andra SvD. Man behöver inte vara Leif GW Persson för att inse sambandet med Salemincidenterna. (UPDATE Det varingen bomb enligt SvD och polisen ser inget samband) Det är många grupper som vill störa polisens Salemkommendering.

Aftonbladet, SvD, DN
UPDATE
Efter en liten anstormning stängs kommentarfunktionen av med hänvisning till BBS-lagen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har alltid haft svårt att förstå det här resonemanget. Nazismen var en brottslig, i betydelsen kriminell, rörelse. Den som idag uppträder och handlar som en nazist under Hitlertiden gör sig skyldig till brott enligt de flesta länders lagar - inklusive Sveriges. Varför skall de då vara tillåtet att propagera för och uppmuntra till nazism? Inte ens i yttrandefrihetens namn tillåter vi ju uppmuntran till mord, våldtäkt, mordbrand, hets mot folkgrupp o.dyl.

Själv skulle jag inte känna min medborgerliga frihet hotad ett jota om rörelser som de som uppträder i Salem totalförbjöds, om personer som bär nazistsymboler burades in, om motsvarande politisk propaganda förbjöds, deras tidskrifter drogs in osv. Tvärtom, jag skulle tycka det vore bra att myndigheterna gjorde tog sin plikt till renhållning på allvar.

Argument som "var skall man då dra gränsen" osv. är inte giltiga. Uppmuntran till brottslig verksamhet skall beivras, it's as easy as that!

Jag bor i Österrike sedan länge vilket måhända präglar min syn. Varje ansats till s.k. Wiederbetätigung bestraffas där hårt och konsekvent vilket ofta i svensk och allmänt liberal press betraktas som stridande mot yttrandefriheten osv (David Irwing!). De få kvarlevande personer som har personlig erfarenhet av vad detta slags 'yttrandefrihet' leder till har med säkerhet en annan uppfattning än alla de Gutmenschen som begråter övergreppen mot de stackars nazisterna i Salem.