2007-12-30

Estetik eller ballistik

Man skulle önska att DN Ekonomis rubrik "Raketerna till nyår som smäller högst" är ironi. Men så är det inte. Samtidigt som tidningen rapporterar om en stackars familj i Huddinge som fått sitt hus nedbränt på grund av en fyrverkeripjäs gör man en test av fyrverkerier. Det hade väl varit okej om tidningen satt en rubrik som hänsyftar på fyrverkeriets estetik eller inriktat undersökningen på vilken pyroteknisk anordning som orsakar minst skador på miljön men här är det höga smällar som gäller.
Givetvis är det läsarintresset som styr det redaktionella innehållet men just smällandet är ju en så välkänt negativ effekt som till och med fått lagstiftaren att förbjuda försäljning av produkter med knall som huvudsaklig effekt [10 § förordning (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor]. I bekantskapskretsen planerar man för omflyttning av de kära husdjuren när nyårsnattens smällande snart tar vid. SvD skriver till exempel om den stackars dvärgschnauzern Milla
Frågan är om tidningen med en annan läsekrets valt att hänsyfta på projektilernas ballistik*typ: "Raketerna som säkrast träffar en brandman". Sydsvenskan berättar nämligen återigen att brandmän under en släckinsats blivit beskjutna med raketer på Ramels väg i Malmöförorten Rosengård. Själv har jag skrivit "Rör inte min brandman" och "Rör inte min brandman 2 ".
Tacka vet jag Svedala som av hänsyn till hundarna ställer in det traditionella fyrverkeriet och istället bjuder in till ett tyst fyrverkeri med kinesiska lyktor. Läs mer här.
*-ballistik - läran om ostyrda projektilers rörelse
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: