2007-12-16

Odenberg använder inte stealthteknik


Foto: Peter Nilsson, Kockums AB. På bilden syns samtliga fem korvetter men tre av dem är inte synliga. De är ju byggda och utrustade för smygteknik (stealth). :)

Den förre försvarsministern Mikael Odenberg fortsätter På DN Debatt idag sitt bombardemang mot regeringens försvarspolitik. Vi har tidigare sett exministrar som avgått och som fotsatt att kritisera den regering de suttit i men Feldt och Åsbrinks invändningar är som västanfläktar jämfört med Odenbergs attacker. I sak är Odenbergs kritik berättigad och det är rakryggat att inte bara dra sig ur den politiska debatten. Inte heller kan Odenberg beskyllas för ett rättshaveristiskt beteende eftersom han sannolikt har ett brett stöd i sin uppfattning både bland officerare, partikamrater och många andra.

Nu kommer dock Odenbergs fortsatta kritik av regeringen bara att uppmärksammas ur sensationshänseende och inte ur sakpolitisk synvinkel. Det är därför viktigt att ledamöterna i försvarsberedningen pressas och av synnerlig vikt att socialdemokraterna träder fram och säger vilken politik man själv skulle ha drivit.

Odenberg använder inte stealthteknik men förvarminister Sten Tolgfors (m) och Anders "Vem är det? Karlsson ny socialdemokratisk ordförande i försvarsutskottet är riktiga stealthgubbar. Alliansregeringen har nu skruvat i politiken och beslutat om skattesänkningar på 72 miljarder kronor. Detta innebär realiter kraftiga ingrepp i utgiftsposter och socialdemokraterna borde ha världens chans här eftersom det på försvarsområdet ser ut som att det är finansministern som gjort analyserna av effekterna. Och detta fortsätter även när Sten Tolgfors är chef för försvarsdepartementet.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

UtsiktFrånEttTak.... sa...

Man kan nog se det här på två sätt - det ena är att Reinfeldt faktiskt ifrågasätts på ett rent upproriskt sätt av en representant för den "gamla" högern, och det andra är att debatttaket hos moderaterna skulle vara högt.
Eftersom Odenberg faktiskt starkt ifrågasätter sin efterträdares kompetens, och därigenom åter sätter fokus på Reinfeldts bristande förmåga att utse rätt person till rätt plats, är det nog det första alternativet som gäller.
Och jag frågar fortfarande - var kommer de besvikna moderata väljare som ser hjärtefråga efter hjärtefråga malas ner, att lägga sina röster? Knappast hos alliansbröderna.

Calle Fridén