2007-12-25

Politikerna vaknar efter sex år


Räntesnurror
Idag blåser det för fullt efter ett rättsfall i Regeringsrätten som enligt Skatteverket skulle kunna innebära att staten går miste om 60 miljarder i bolagsskatter. Domen innebär att de stora bolagen kan undgå skatt genom att kvitta vinst mot ränteavdrag i nybildade dotterbolag. Tekniken som använts för att undgå beskattning kallas räntesnurror.

Sent uppvaknande
Detta är naturligtivs anmärkningsvärt men det är lite egendomligt att det dröjer 1,5 månader innan politikerna vaknar och försöker ta egna poänger på "upptäckten". Domen avkunnades nämligen redan den 6 november i år och det är politikernas ansvar att se till att man täpper till hål i lagstiftningen när de blir kända.

Först ut i debatten är vice ordföranden i Skatteutskottet Lars Johansson (s) som säger att det är oerhört uppseendeväckande att man med vår nuvarande lagstiftning kan undanhålla 60 miljarder. - Det här måste vi gå till botten med, säger han till TT.

Därefter hänger kristdemokraten Lennart Sacrédeus från Mora på och säger: - Här är ett hål som lagstiftarna måste täppa till. Som lite petimäter kan jag säga att ordet lagstiftarna kanske låter lite anonymt och bakom detta ord döljer sig riksdagen det vill säga Lars Johansson, Lennart Sacrédeus och 347 andra riksdagsledamöter. Även centerns partisekreterare Anders Flanking försöker ta lite populistiska poänger och säger: - Det kan inte vara meningen att man jagar bärplockare och småföretagare och så kan sådana här hål finnas i lagstiftningen. Det tycker jag blir demoraliserande. Vi kommer att ge vår arbetsgrupp som jobbar med skatter i uppdrag att titta på detta.

Centerns arbetsgrupp! Pytttsan. Härmed försöker han ge intryck av att det är just centerpartiet som ska bringa ordning. Det är givetvis Finansdepareementet som tar sig an detta.

Lag som bekämpats
Förutom att detta prejudikat varit känt i 1,5 månader är det också intressant att notera att det handlar om tillämpning av den så kallade skatteflyktslagen. En lag som införts av en borgerlig regering 1980, avskaffats av en annan borgerlig regering 1993 och återinförts 1995 av en socialdemokratisk ministär. En lag som inte alltid applåderats av borgerliga debattörer. Så sent som 2003 fanns partimotioner från folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna att upphäva generalklausulen i skatteflyktslagen. Men nu vill man uppenbart använda lagen ännu hårdare. Det politiska minnet är kort.

Gammalt välkänt kryphål
Själva tekniken som Industrivärden använt sig av är inte heller ny. Regeringsrätten hänvisade i sin dom till rättsfallet RÅ 2001 ref. 79, där ett i stort sett identiskt upplägg prövades. Den gången var det Östersunds kommun som överlät samtliga aktier i flera dotterbolag till ett annat dotterbolag mot revers. Räntebetalningarna finansierades genom koncernbidrag från dotterbolagen. Även denna gång ansåg Regeringsrätten att skatteflyktslagen inte var tillämplig på förfarandet.

Det handlar alltså inte bara om ett plötsligt uppvaknande julafton i Nådens år 2007. Det handlar om ett uppvaknande som kunde ha skett redan 2001. Men den gången handlade det ju inte om ett privat företag som skatteplanerade utan om en kommun.

DN, DN, DN, SvD, SvD, Aftonbladet

Läs mer - Skatteverket besrkiver räntesnurror

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer. Enligt min och många andras uppfattning är dock skatteflyktslagen ett lagtekniskt skämt som enbart småföretagare och annat folk som inte har råd med skickliga ombud tvingas ta hänsyn till. Hade man verkligen velat stoppa möjligheten till fullt legala räntesnurror hade det skett senast 2001.

Ett klassiskt SAP-gynnande av storföretagen (i det fördolda) alltså.

Anonym sa...

Ta bort alla kryphål och avdrag mm. Skapa ett regelverk som är enkelt att följa och lägg skattevivån så pass låg så att företag och personer VILL betala avgiften/skatten istället. I slutändan skulle vi nog få in mer pengar och slippa en massa byråkrati.

Per Westberg sa...

Det är nog en from förhoppning att man kan ta bort alla kryphål och avdrag. Avdrag är givetvis en viktig komponent i ett skattesystem.

Annars är det väl roligt att Sverige faktiskt har bland Europas lägsta bolagsskatter. http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skatterna_forklaras/Bolagsskatt/