2008-03-01

Alls icke Klarakvarteren


Kartbild: Brandplatsen utmärkt. Min definition av Klarakvarteren inom blåmarkerat område. Klicka på kartan så ser Du bättre.

TT och tidningarna fångar upp det gamla namnet Klarakvarteren när man rapporterar om en brand på gården till det gamla centralposthuset på Vasagatan. Visserligen är det ett mystiskt skimmer över namnet Klarakvarteren och man tänker på poeter, bohemer och stockholmsdrakarnas tidigare redaktioner. Men frågan är om det gamla CPH verkligen ligger i Klarakvareten.

Möjligen kan man säga att Centralposthuset ligger i Klara men Klarakvarteren avgränsades nog mer. Jag har en stark känsla att KLarakvarteren är de kvarter som ligger allra närmast Klara kyrka. Så uppfattar även artikleförfattaren i Wikipedia. Där skriver man att en vanlig avgränsning på Klarakvarteren är Vasagatan, Klarabergsgatan, Drottninggatan och Fredsgatan.

Nu återstår att fråga Martin Stugart som skriver om Stockholm i DN. Men eftersom Svenska Dagbladet har sin redaktion i kvarteret bredvid eldsvådan är det väl risk att man i tidningsbranschen velat utvidga Klarakvarterens avgränsning.

Wighsnews som oftast är snabbast ute med nyheter om bränder har noll koll på stockholmsgeografin. Där tror man att gamla centralposten ligger på Östermalm. Men ett sådant misstag får ursäktas med hänsyn till att nyhetsbevakningen sker i Norrköping och att man är väldigt snabba. Antagligen förvirras man av att det är Östermalm och Kungsholmens brandstationer som är under framkörning när man lyssnar på brandkårens radiokommunikation. Länk till Wighsnews telegram.

Stockholms brandförsvar, Brand i gamla posthuset Vasagatan, Stockholm

SvD, DN, Sydsvenskan, Aftonbladet

Andra bloggare om

Inga kommentarer: