2008-11-16

Emancipation med stjärnglans


USA har fått sin första kvinna som fyrstjärnig general sedan generallöjtnanten Anne E. Dunwoody i fredags blev general och chef för United States Army Materiel Command alltså hela materiellogistiken.
Kvinnorna utgör 14 procent av den amerikanska armén 1,4 miljoner soldater men bara fem procent av generalspersonerna. I USA får kvinnor inte delta i stridande förband.
Brigadgeneral Anna Mae Hays var som brigageneral 1970 den första kvinna som blev generalspersoni USA. Totalt finns 57 kvinnor som generals- eller amiralspersoner i USA och fem av dem är tresjtärniga generaler/amiraler.
Jag noterar att Sveriges Radio är det enda nyhetsorgan i Sverige som hitintills uppmärksammat denna nyhet. Samtidigt ler jag lite åt SR Ekots text:
Trots att kvinnorna utgör en sjättedel av USA:s arméstyrkor har landet aldrig tidigare haft en kvinnlig general som fått denna högsta utmärkelse
Utmärkelse är det väl knappast. Snarare en utnämning.
I USA finns även möjligheten att bli femstjärnig general - General of the Army. För närvarande finns ingen som bär denna titel. Den högsta militära graden är dock sexstjärnig - General of the Armies of the Unites States eller Admiral of the Navy. George Washington blev sexstjärnig general postumt 1976 (här var det möjligen en utmärkelse) och Pershing blev sexstjärnig general 1919 men bar aldrig fler än fyra stjärnor på uniformen.
Den kvinna i Försvarsmakten i Sverige som har högst grad är överste Lena Hallin som är chef för Ledningsregementet i Enköping. Ingen kvinna har blivit general om man botser från generalläkaren Ann-Marie Göransson som hade generalmajors rang.

Wikipedia, Ann E. Dunwoody

Politiken

Inga kommentarer: