2008-11-27

Vem ska köra tunnelbanan


Jag läser i DN att SL är på gång att handla upp framtida operatör för tunnelbanan i Stockholm. Själv tycker jag att Stockholms spårvägar - SS - borde driva tunnelbanan.
Idag har tydligen företrädare för Deutsche Bahn och S-Bahn Berlin på torsdagen bjöd på lunchbuffé på svensk-tyska handelskammaren och det är en egendomlig artikel DN får ihop.
Först berättar man att vice orföranden i SEKO-facket tagit ett snack med den tyska vd:n och förelagit en trettonde månadslön inför jul. Det lär nämligen personalen i Berlin få. Fackordföranden uppger att den tyske vd:n blev överraskad - över att den nuvarande operatören, Veolia, inte har motsvarande avtal med tretton månadslöner. Vi får hoppas att den facklige företrädaren inte hoppas på en trettonde månadslön. Den tyska leverantören lär väl köra på svenska kollektivavtal och jag har ingen känsla att svenska fack driver frågan om en trettonde månadslön. Den ska ju i allmänhet betalas och då lär det bli mindre månadslön övriga månader.
Sedan berättar DN att förre landshövdingen, förre ambassadören i Berlin och förutvarande statsrådet Mats Hellström engagerats som dörröppnare av Deutsche Bahn. -Av egen erfarenhet vet jag hur tunnelbanan i Berlin fungerar och dess rykte bland berlinarna är mycket gott. Staden Berlin har genomgått en av vår tids största förändringar och S-Bahn har i hög grad bidragit till att staden vuxit samman, poängterade Mats Hellström.
Jovisst Deutsche Bahns helägda dotterbolag S-Bahn Berlin GmbH kör S-Bahn i Berlin men det är ju närmast pendeltåg. U-bahn i Berlin driftas däremot direkt av BVG, Berliner Verkehrsbetriebe. Hoppas att Hellström inte blandar ihop korten.
Hursomhelst. Kollektivtrafiken i Berlin är bra. Men tunnelbanan i Stockholm funkar också hyggligt.
Och vilken tidning ska skriva om denna nyhet om inte Metro.

1 kommentar:

Bengt O. sa...

Kul att du tar upp den trettonde månadslönen - en standard här i Österrike inte bara bland järnvägare. Och skattefri är den också. Många finansministrar av diverse kulörer har sträckt sina tentakler efter den men har alltid fått dra sig tillbaka och nu har man nog gett upp.