2008-11-07

Reepalu reagerar rätt

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu surnade igår till i samband med galaföreställningen då Malmö Arena invigdes. På en videohälsning under jippot dök Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard upp.

– Det berörde mig illa. Jag satt med Köpenhamnare och de tyckte att det var skandal. De var väldigt förvånade över hennes framträdande. Jag förstår inte vad Pia Kjærsgaard har där att göra över huvudtaget, säger Ilmar Reepalu till Sydsvenskan.

Nog är det smått egendomligt att arenaledningen inte inser att Pia Kjærsgaard knappast är symbolen av föreningen över sundet.

I veckan passerade jag förresten ishallen i Lund. Den bär det stolta namnet Färs och Frosta Sparbanks arena. Tur att det inte är "Färs och Avfrosta ishall".


Sydsvenskan, SvD

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hon är partiledare för ett demokratiskt valt parti.
Det tycker jag du skall ta till dig.

Per Westberg sa...

Det är Berlusconi också.

Anonym sa...

Konstigt svar av Per Westberg på första kommentaren"Det är Berlusconi också"vad menar du med det svaret?

Anders sa...

"Det är Berlusconi också" Eh, jaa?
Som jag förstår a.p.se, ska acceptera uttryck folkviljan eller sluta låtsas vara "demokrat". AJg är förvånad att du eller forrest gumparna i jounalist kåren ännu inte klämt in "populist" i vart tredje andetag.

Anonym sa...

Ja precis DEMOKRATISKT valda ledare skall respekteras eller vill du ha "Per westbergs egen lilla facism" där bara vad du tycker är rätt ....

Anonym sa...

Kanske vore det bättre med någon lite mer färgstark representant? Kvinnomisshandlaren Papa Dee kanske, eller knarkaren Ken, eller vådtäktsmannen Tito Beltran, eller narkotikadömde Dogge Doggelito, eller narkotikaförhärligande rapparna från Landskrona eller...

Den "svenska" kändiseliten gör att man förstår att de hellre väljer en dansk politiker än en "svensk" artist. Man förstår också varför hon föreslagit en klaff på bron.

Anonym sa...

Det var Hitler också!

Kulturbäraren sa...

Vad är det för fel på Berlusconi? Här visar du bara att du inte är någon demokrat eller vän av yttrandefrihet. Det är en pinsamt låg nivå.

Per Westberg sa...

Berlusconi är ett elände för Italien. Tänk att ha en premiärminister med sådan dåligt omdöme att han kommenterar Obamas seger med orden: Att Obama har allt som behövs för ett gott samarbete: han är ung, han är snygg "and he is even tanned" - och han är solbränd.

Anonym sa...

O vilket liv det blir för man har en politiker som inte passar den svenska modellen där man ska hålla varandra om ryggen. Det jag respektera med Pia är att tar fram en diskussion i frågan,vilket vi verkligen behöver. Det är inte rätt varken för svenskar eller invandrare att bara lossas som inget ting. Men ingen i Svensk politiker vågar säga att vi skapar ett utanförskap och man kommer inte in samhället för stämplas man som rasistparti. När blev vi svenskar så fega att vi inte våga säga vad vi tycker och respektera varnadra för det?

Anonym sa...

Lite förtydliganden för de lågutbildade och/eller oinsatta:

Berlusconi och Kjærsgaard (det stavas INTE Kjärsgaard, som den samlade journalistkåren verkar ha fått för sig) er demokratiskt valda demokrater.

Hitler var mer eller mindre demokratiskt vald, men en icke-demokrat. Han verkade dessutom i en svag och omogen demokrati i en tid då inga samhällen var särskilt vana vid allmänna val eller andra liberala värderingar som man numera tar för givet Danmark och Italien.
(Och Sverige???)

Per Westberg sa...

Att tala om "de lågutbildade" verkar inte särskilt bildat.

Att svenska jorunlister ibland stavar Kjærsgaard med "ä" har sannolikt två orsaker.

1. Dels är det svårt att komma åt "æ" på ett svenskt tangentbord.

(Att man kan skriva "ALT" och "0198" på det numeriska lär väl knappast vara bekant ens hos de "bildade")
2. Sedan är TT-språket normerande för svenska jorunalister. TT skriver: I vårt gamla tekniska format sänds ovanstående tecken som avskalade eller försvenskade, så att ñ blir n, á blir a, æ blir ä och så vidare. TT ersätter tills vidare ersätter de nordiska vokalerna med svenskt ä och svenskt ö eftersom vissa redaktioner av tekniska skäl ännu inte kan ta emot andra tecken än sådana som ingår det i svenska alfabetet.

Så enkelt var det med den saken.

Anonym sa...

Jag ser att SD-kopplet har bussats på inlägget. Demokratiskt vald eller inte, vad hade hon där att göra? Dessutom tar naturligtvis varje anständig person avstånd från Pia, le Pen, Mussolini (Alessandra), den nyss bortgångne Haider och hans efterföljare,Delacroix, Bossi osv. Demokratin inebär att de nämnda får verka och yttra sig så länge de håller sig inom lagens ramar (vilket f.ö. inte alltid är fallet) men ingen har skyldighet att erbjuda dem ett forum.

Per Westberg sa...

Jag tycker att jag hänger med ganska bra i italiensk politik och läser mer än vad som rapporteras i svensk media.

När det gäller Berlusconi är det främst hans inställning till rättsväsendet och domarkåren som förskräcker.