2008-11-09

Vad lär man av detta


I kväll sänder TV4 Kalla Fakta ett program om Kvinnoforum. Tillsammans med Svenskan har man ägnat sig åt grävande journalistik och avslöjat hur 150 miljoner i offentliga bidrag gått till dubiösa projekt som inte genomförts. Förlorare är givetvis alla de kvinnor i Sverige och utomlands som skulle ha stärkts om det funnits tillräcklig kontroll och uppföljning.

SvD och Kalla fakta presenterar på sina webbplatser omfattande dokumentation som består i bland annat mailväxling. Kvinnoforums vd vänder alla frågor mot frågeställaren och det är ett mönster som är ganska vanligt när man har att göra med bubblor och bluffar.

Den fråga som nu inställer sig är hur det kan komma sig att så många politiker, styrelseledamöter och till och med revisorer inte förmår att säga ifrån och ställa de relevanta motfrågorna. Det personliga ansvaret på alla som inte skaffat sig insikt väger tungt. När det gäller anställda som tvingas in i en karusell av småfusk har jag viss förståelse eftersom de har en komplicerad relation till sin arbetsgivare. Men hur kan riksdagsledamöter låna talarstolen och ställa frågor till regeringen med tunt på fötterna och hur kan revisorer utan underlag godkänna att man för in minst sagt tveksamma fordringar i balansräkningen.

Kvar efter stiftelsen Kvinnoforum finns nu bara förlorare. Det handlar om kvinnor i utsatta situationer, fordringsägare, ofta småföretagare, som drabbas i en konkurs och människor som lånat ut sitt namn till en bluff.

Det ska bli mycket intressant om vi nu skulle kunna få en prövning på en stiftelsestyrelses formella ansvar. Styrelsen har ju bestått av många duktiga personer till exempel Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster, entreprenören Salvatore Grimaldi, den rolige Mark Lewengood, den socialdemokratiske riksdagsledamoten Carina Hägg, förutvarande statsrådet Görel Thurdin, ståthållaren Björn Sprängare och den förra EU-kommissionären Anita Gradin. Det är en otroligt kompetent skara som nu kanske kommer att berätta vad de vet eller förstått.
Heder till förre statsrådet Margareta Winberg som stängde dörrarna för Kvinnoforum men samtidigt tragiskt att regeringskansliets insikt inte meddelas omgivningen och nästkommande regering.
Måtte nu de grävande journalisterna ha mycket på fötterna när de går ut med detta.
Bloggar om

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant, och sorgligt! Såg att Bam Björling i sin minnes-skrift över kvinnoforums förste ordförande Christina Gyllenhammar, skriver att de ofta pratade om att få "livspusslet" att fungera... hmm, Att resa med sin egen man på skattebalares och drabbade kvinnors bekostnad blev tydligen det sätt som Bam löste detta livspussel på...

Ser också på deras hemsida en riktigt skojig bild på Xist:s förlorade pennor - fotade ovanpå ett exemplar av SVD:s konkurent DN!!! - Småaktigt tycker jag!

Anonym sa...

Nja, just bristen på pennor var ju ngt som angavs som tecken på brister i deras skola. Jag tycker det var en ganska kul "comeback".

Alla konsulter som reser utomlands i ett projekt reser ju på skattepengar om det är ett skattefinansierat projekt. I biståndsbranschen är det väldigt vanligt att äkta makar har konsultföretag ihop, precis som i andra branscher.

Jag kan sätta en beskattad 1000-lapp på att KAlla Fakta hade rapporterat om resan till Viktoriafallen hade bekostats av projektet.

För övrigt är det väl så att SIDA handlar upp konsulter, det kan ju inte kvinnoforum göra. Alltså har SIDA godkänt konsultförslagen.