2008-11-22

Är det rätt att avstå lön

I veckan har det skrivits mycket om att Postens vd får en månadslön på 900 000 kronor. Metro skrev att han tjänade lika mycket som 45 brevbärare. Humorprogrammet "Fredag hela veckan" kommenterade detta med att det är fantastisk att 45 brevbärare har så hög lön. :)

Själv minns jag ett samtal med ett växlarlag i slutet av 80-talet som ondgjorde sig över att SJ:s nye generaldirektör, Stig Larsson, vid tillfället fick 130 000 kronor i månadslön. Han kom då från Ericsson Information Systems och förde in näringslivsvärderingar till det statliga affärsverket. -Han tjänar ju lika mycket som tio av oss, sa en av de ärrade växlarna. Växlarbasen sög på sin pipa och tittade upp. -Men nu kanske det är tio gånger svårare vara GD än växlare, kontrade han. Samtalet dog ut och alla funderade på det svåra ämnet vad som är en rättvis lön. Jag tror att de flesta menar att Stig Larsson var helt rätt person vid denna tid. Eftermälet är gott och lönen var rätt även om den var hög.

Verkställande direktörer ska tjäna bra. Det råder liksom inte överskott på personer som klarar av att leda Posten. De flesta av oss skulle drabbas av sympom liknande utmattningsdepression efter en vecka. Kraven på receptivitet, analysförmåga och handlingskraft är mycket stora och den innehas inte av gemene man.

Att Postens nye VD nu avstår från sin lön visar att det inte är pengarna som är drivkraften för honom. Han gör detta med hänsyn till medarbetarna och företaget. Men samtidigt är det inte rätt att ett mediedrev ska tvinga fram en sådan här situation. Även danska Politiken uppmärksammar denna nyhet.

SvD, SvD, Dagen, DN, Aftonbladet , DN

Bloggar om

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fint sagt. Om man skall gnälla på någon så är det väl de som inte kunde hitta någon billigare att anställa. :)
Hur många jobbar bara för att de bryr sig om sin arbetsgivare? Hur många förväntas ha den inställningen?

Anonym sa...

ehm, om ingen hade protesterat så hade den girige postVD:n givetvis behållt allt, med mycket stor sannolikhet, dessutom försöker han rentvå sig självt att så inte är fallet, genom att först när folk börjar invända vart pengarna tar vägen, så ändrar han.

Så det gör honom bland de mest giriga personena inom det halvt statliga företagen numera.

Stort minus till VD:n som kommer ha så mycket pengar att han kan köpa klappar åt hela den fattiga världen i jul.

Girigheten går alltid först tydligen.

Milky Maniac sa...

Visst kan de hitta någon billigare, men det är juh det som är målet. Om just den här personen tillför ett värde till Posten som är 500.000:-/månad större än någon annan som vill ha 400.000:-/månad känns det tämligen uppenbart att man BÖR välja personen med 900.000:- lönen. Och att ha en effektivare VD i ett sånt gigantiskt företag med en sån enorm omsättning ger säkerligen större utslag än ett fåtal hundratusenlappar.
Bara den svenska avundsjukan som satts i spel, och ett fult kort att spela av DN.

Klas sa...

Anonym: Du är en riktigt avundsjuk person som hatar alla som har det bättre än du eller hur ?

Hur han än hade gjort hade du väl hittat ngt fel i agerandet !?!

Om han hade tagit lönen - ja då vore det för dj-vligt. Nu när han avstår från all form av ersättning och tom betalar tillbaka det han har fått - ja då är han den girigaste personen inom de statligt ägda företagen !?!?

Jag tycker hans agerande, som dessutom kom utan större krumbukter, visar att han inser att det är en het fråga. Att han avstår det utan vidare visar väl dessutom på annat än girighet !!?!

Att han, för att han avstår lön, skulle bli fattig är det väl ingen som påstår dock . . . Men det hör ju inte det minsta hemma i denna diskussion. Diskussionen handlar om huruvida skattepengar skall betala en VDlön som är dubelt så stor som föregångarens, särskilt i sken av neddragningar blan övrig personal inställande av julfest osv - vilket ju skickar helt fel signaler och troligen sänker moralen på Posten..

/K

Leif Ekstedt sa...

Lars G Nordström är en trevlig person som har mage att svära i lönekyrkan.
Facken säger väl att det är osolidariskt att pressa det låga löneläget för VD:ar i statlig tjänst.
Dessutom gör han inte som avsuttna riksdagsmän - startar konsultföretag för att slippa släppa någonting av lönegarantin.
I detta fall är det inget don efter Persson.

Anonym sa...

Milky Maniac,

Du har just anfört det ultimata skälet att man borde ha anställt någon för 1.800.000 kr i månaden.