2007-03-21

Blott Sverige svenska poliser har

Bilden föreställer en dansk politibetjent
När justitieminister Beatrice Ask på dagens SvD Brännpunkt uttalar att Bodström är okunnig och fördomsfull fortsätter hon den låga debattnivå som de tu ägnat sig åt sedan den nya regeringen tillträdde. Det är inte långt borta med en invektivens ordning.
Nu fajtas det om ett fördjupat gränsöverskridande samarbete i säkerhetsfrågor - det så kallade Prümfördraget. Avsikten med Prümfördraget är bekämpa särskilt terrorism, gränsöverskridande brottslighet och olaglig migration. Men fördraget ger också Sverige möjlighet att på eget initiativ be poliser från andra medlemsstater att ingå i en gemensam insats för att förebygga brott eller upprätthålla den allmänna ordningen.

Beatrice Ask vill att utländsk polis ska kunna uppträda i Sverige och hon ger bilden av hur finländsk polis skulle kunna ingripa vid ett bankrån i Pajala om svensk polis har lång framkörning. Bodström, som säger sig vilja stödja polissamarbete, slår ifrån sig och säger att förslaget skulle kunna innebära att polisen i en baltisk stat ska kunna agera någonstans i Sverige om man anser att det är överhängande fara.

Jag är benägen att hålla med Bodström. Det är full tillräckligt att utländsk polis, som sker t.ex. vid högriskmatcher i fotboll, kan vara på plats i Sverige och stödja svenska poliser i spaning och underrättelseverksamhet. Men att låta utländska poliser verka som polismän i Sverige och därmed tilldelas polisens våldsmonopol är skrämmande. Man kan också fråga sig om utländsk polis verkligen vill verka i ett annat land. När de ingriper i Sverige är det svensk lag som gäller och hur lätt är det för en finsk polis att veta hur svenska domstolar ser på t.ex. nödvärnsrätten vad gäller bruket av tjänstevapen. Polislagstiftningen variera också väsentligt vilket vi såg exempel på i Danmark där polisen uppenbarligen har större möjligheter att frihetsberöva presumtiva ordningsstörare än vad den svenska polislagen ger utrymmer för. Det är värt att notera att det just nu pågår en process i Italien där amerikanska polismän och militärer är brottsmisstänkta efter att ha verkat på italienskt territorium.

De europeiska polisutbildningarna skiftar i kvalitet med allt från kvalificerade högskoleutbildningar till learning by doingkoncept. En dansk politibetjent har 43 månaders utbildning bakom sig och har sannolikt en väsentligt större kompetens än en värnpliktig italienska karabinjär. Men de är båda poliser.

När Ask talar om brådskande hjälp från finländsk och dansk polis känns det som relativt ointressanta behov. Gränsen mellan Sverige och Danmark är en vattengräns och när det gäller landförbindelsen via Öresundsbron gäller redan idag att de två ländernas polis kan göra ingripanden i respektive land om insatsen påbörjats i det egna landet. I Haparanda finns Sveriges och Finlands polis i samma hus och i övrigt kantas landgränsen av glest befolkade områden. UPDATE: Det finns inget gemensamt polishus i Haparanda. Planerna avskrevs i maj 2006 p.g.a. den finska polisens medelsbrist.

Intressantare hade kanske ett samarbete med Norge varit men det är ju inte aktuellt inom ramen för Prümfördraget.

Det finns andra delar att kritisera Bodström för
Thomas Bodström har tvivelsutan under sin statsrådstid verkat för ökat europeiskt polissamarbete. Detta såg vi exempel på för några veckor sedan då dansk polis lånade in svenska polisfordon i samband med Köpenhamnsupploppen.

Vad Beatrice Ask bortser från i sin artikel är att Bodström också har andra invändningar när EU:s ordförandeland Tyskland nu föreslår att Prümfördraget ska inkorporeras i EU.s regelverk och därmed omfatta alla EU-länder. Bodström menar också att det är tveksamt om det är rimligt att andra länder får onlinetillgång till andra staters fingeravtrycks- och DNA-register. Detta är en fråga som är väsentligt intressantare än Beatrice Asks exemplifiering av hur Finlands polis ska kunna ingripa vid ett bankrån i Pajala. Här kan hon pressa Bodström på argument. Just denna typ av gränsöverskridande brottsspaning är det verkligt intressanta i europeiskt polissamarbete. Det är också en verksamhet som den egna staten kan kontrollera och reglera för att åstadkomma rättssäkerhet.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

" I Haparanda finns Sveriges och Finlands polis i samma hus"
Nu är du allt ute och cyklar.
Välkommen till Haparanda och se hur det är i verkligheten.

Happisbon.

Per Westberg sa...

Tänk så fel man kan ha. JAg ser nu att planerna på ett gemensamt polishus avskrevs p.g.a. medelsbrist hos den finska polisen. Synd. http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=865677