2007-03-18

Lustiga CUF-motioner 2007 avsnitt 2.

Då är det dags att riva av ytterligare en lustig CUF-motion och denna gång är det verkligen lustigt.

Skämtare har jag alltid gillat och göteborgsk humor är underbar. En likaså underbar stad är Göteborg som nu CUF Bohuslän vill göra till huvudstad i Sverige. Och med glimten i ögat har Peter Adielsson en mängd radikala förslag.

Efter att ha skrivit en lång recittext där han återger glada västskustska Dahlqvistmelodin "Det är dans på Brännö brygga" klämmer han i med ett radikalt yrkande.:
att Göteborg utses till ny huvudstad
att hela det kungliga slottet och andra instanser flyttas till Göteborg
att dans på brännö brygga görs till svensk nationalsång
att Gustav II Adolf utses till ett nationalhelgon

Frågan är om CUF:s stämma, där viktiga politiska frågor, debatteras är en lämplig tummelplats att driva gäck med det demokratiska grundfundamentet - motionsinstitutet. I och med att CUF i Bohuslän (Göteborg ingår väl lyckligtvis inte i det distriktet?) tillstyrker motionen visar man puerilitet och att man saknar känsla för en av den göteborgska humorns verkliga kännetecken - nämligen att sluta skämta i tid.

Men kanske borde jag kritisera motionen för att motionären tror att kungliga slottet är en instans när det i själva verket är en byggnad. Vidare att Brännö är ett egennamn som stavas med inledande versal och att man först måste motionera om införande av nationalhelgon innan man kan bifalla ett yrkande att utse en kung till detta.

Denna motion borde ha stannat på stämman i Bohuslän.

*- Puerilitet är när en vuxen person är barnslig.

Lustiga CUF-motioner 2007 avsnitt 1

Andra bloggar om: ,

10 kommentarer:

Magnus Persson sa...

1. Det hade varit ett stadgebrott att inte skicka vidare motionen.

2. Det förekommer sådana här lokalpatriotiska motioner nästan varje år. Det brukar bara vara det skrivande distriktet (som helhjärtat, men sällan på allvar) stödjer dem.

3. Måste man som politiker (speciellt inom ett ungdomsförbund!) alltid vara så förskräckligt seriös? Vi inser ju alla att det här förslaget inte heller kommer att gå igenom...

Per Westberg sa...

Men nu är det faktiskt så att CUF Bohuslän tillstykt att motionen bifalles. Det är ju pinsamt.

CUF har väldigt långtgående demokrati eftersom t.o.m. medlemmar i Kvinnoförbundet och Högskoleförbundet kan motionera till CUF:s stämma. Med sådana här tramsmotioner är risken stor att medlemmarna kräver restriktivare motionsrätt. De andra delarna i centerrörelen har ju inte stadgar med så omfattande motionsrätt som CUF.

Det mest tragiska är att tramsmotioner tar fokus från de väsentliga politiska frågorna.

När det gäller frågan om man som politiker alltid måste vara så förskräckligt seriös är svaret nej. Ett levande bevis på detta är ju ungdomsförbundets nuvarande ordförande. Men med en kvinna som ordförande blir det nog mer seriöst.

Man måste alltid veta när man ska vara allvarlig och det vet uppenbart inte CUF Bohuslän som tillskriver motionen. Det hade varit bättre om man låtis skratten ebba ut på disktriksmötet.

En liten rättelse: Motionen om att byta huvudstad innehåller inte Göteborgsk humor som jag skrivit i inlägget. Den är studentikos och det är också bra humor.

Karl Malmqvist sa...

För att understryka vad Magnus redan sagt: Vi vet alla vilka motioner som är seriösa och vilka som finns för att utmana och provocera.

Jag har sysslat med såväl CUF som Centerpartiet i Täby. Kommunpolitiken har jag slutat med. Varför? För att graden av seriositet gick ut över visionerna och det ideologiska engagemanget. Är det inte ett demokratiskt problem att klassisk partipolitik inte längre lockar människor?

De livligaste debatterna och de roligaste stunderna återfinns i ungdomsförbunden. Varför kväva detta engagemang i sin linda?

Per Westberg sa...

Synd att Du slutat med partipolitiken. Särskilt eftersom det verkligen är en kommun som omsätter visioner i praktisk handling. Nu senast när folkpartiet uttrycker tvekan inför planerna att privatisera Tibblegymnasiet.

Det är säkert roligt i ungdomsförbund men risken är ju stor att man inte hinner med det seriösa. Och då kan det hända sig som skedde i Örebro. Stämman säger ja till en patriarkalisk ordning genom att bejaka månggifte. Roligt? Ja men knappast för den som förtrycks i polygama miljöer.

Karl Malmqvist sa...

Under den tid som jag var aktiv i kommunen diskuterades inom centerpartiet endast en fråga (!), och det var partiets motstånd mot en utbyggnad av Täby Centrum. Utan att ta ställning i sakfrågan kan det konstateras att det är svårt för unga att se det upphetsande i att studera byggnadsplaner i ett halvår.

Anonym sa...

Kanske har du valt fel parti? Men det är alltid svårt för ett litet marginaliserat parti att verka i kommunalpolitiken.

Nu ska jag fundera på detta med rättvisemärkt. Och så ska jag under veckan berätta historien om centerpartisten som skrattades ut i riksdagen men som i själva verket bara var 30 år för sin tid.

Kanske ger historien även dig rätt.
Lycka till på stämman Karl. Du har ju en del debatter att ta. Idag har en undersökning från Växjö universitet presenterats som handlar om hur personer med utländska namn inte får bostad och det där med allmänna helgdagar begriper jag ingenting av.

Idag är det söndag. Det är en allmän helgdag enligt lag (1989:253) om allmänna helgdagar.

Anonym sa...

Det kan väl knappast vara stadgebrott att avslå en oseriös motion? Och låta bli skicka den vidare?

Anonym sa...

Calle
I CUF är allt möjligt och i detta fall beror det på att alla medlemmar får motionera till stämman men distriktet ska yttra sig.

Det roliga är att alla i centerrörelsen får motionera till CUF-stämma. Att man får motionera till andra organisationers organ är nog ganska ovanligt i föreningsvärlden.

Magnus Persson sa...

Calle: Enligt CUF:s stadgar har alla medlemmar rätt att få sina motioner behandlade av förbundsstämman, så jo, det vore visst ett stadgebrott.

Det finns för övrigt inte längre något krav på behandling i avdelning, krets eller distrikt men det är vanligt att det förekommer. Ett sådant organisationsled kan naturligtvis avstyrka en motion, men aldrig låta bli att skicka den vidare.

Sen ska sägas att på de tio år som jag farit på CUF-stämmor tror jag inte att jag sett en enda motion skriven av en icke-CUF:are så även om det finns en regel att alla i centerrörelsen har rätt att skicka in motioner så är det ytterst ovanligt att den tillämpas i praktiken.

Per Westberg sa...

Jag undrar om regeln om alla centermedlemmars motionsrätt är avsiktlig eller en fadäs.

Om det inte är en fadäs är det ett bevis på att att övriga centerrörelsen inte tar ungdomsförbundet på allvar när man inte motionerar.