2007-03-17

Kvinnorna sviker Ségolène Royal

Den socialistiska kvinnliga presidentkandidaten Ségolène Royal möter sina tuffaste kritiker i de franska kvinnorna enligt en artikel i morgondagens Washington Post. Royal ligger nu på tredjeplats i opinionssiffrorna om vem som ska bli Frankrikes nästa president. Om man får tro Wahington Post handlar kvinnornas kritik om brister i kompetens och ledarskap.

Royal förföljs också hela tiden av interna politiska skandaler, förlupna ord och utspel. Nu senast var det socialistkollegan Eric Besson, som citerades i den franska tidningen Le Figaro när han uttalade att han fruktade för sina barns framtid om Ségolène Royal blir president. Eric Besson var tidigare Ségolène Royals ekonomiske rådgivare.

Tvivelsutan är det inte lätt för en kvinna att bli president i Frankrike. Det är alldeles för många som har svårt att tänka sig en kvinna på posten som president i "femte republiken". Frankrike ligger till exempel på föga hedrande 22:a plats bland EU:s 27 stater när det gäller andelen kvinnor i parlamentet (den direktvalda nationalförsamlingen och den av lokala församlingar valda senaten). Med sina drygt tolv procent kvinnor i parlamentet ligger man under länder som Afganistan, Pakistan och Förenade Arabemiraten när det gäller kvinnors representation.

Washington Post, 18 mars, For France's Female Contender, Women Are a Tough Audience
Le Figaro, 15 mars, Eric Besson "redoute" la victoire de Royal

Läs även bloggen Frenchly Speaking som berättar om att de franska vallagarna är väldigt hårda när det gäller att åstadkomma jämställdhet.

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Ola J sa...

Kommenterat här.

Puma sa...

Hm.. fast det här stämmer väl ändå inte. Royals neokonservativa framtoning, med ett hjärta till vänster har även apellerat till traditionella högerväljare.

Per Westberg sa...

Puma
Vad är det som inte stämmer?

Om Royal ska bli president måste hon locka högerväljare. Och det verkar nog inte som att kvinnor rakt av ställer upp för henne.