2007-03-09

ROKS åter uppe på banan

Så bra att Magdalena Graaf ställer upp i en annonskampanj för ROKS. Det är en viktig organisation som orättvist höll på att knäckas av hur media behagade misstolka ett uttalande i en intervju med organisationens ordförande. Efter programmet, som fälldes i Granskningsnämnden, idiotförklarades ROKS som någon form av manshatare och flera kommuner ifrågasatte samarbetet. Hela Sverige rasade mot ROKS när man egentligen borde uppröras av kvinnovåldet.

Den 27 maj skrev jag:
Vad är män som misshandlar kvinnor? Djur? Kanske! Varför får man inte säga det?
Uppmärksamheten mot det yttrandet har väckt större engagemang än det faktum att 20 kvinnor dödas och 22 000 kvinnor misshandlas varje år.

Magdalena Graaf är som jag uppfattar det en kvinna som lyckats resa sig efter att ha förtryckts av en man. Hon har gjort en stor insats genom att personifiera våldet mot kvinnor.

ROKS Sveriges kvinnojourers riksorganisation
Sveriges kvinnojourers riksförbund
Sveriges Mansjourers riksförbund

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Dennis Alexis Hellström sa...

Vill inte vara petig men hon stavar Graaf med två "a". :) Kram

http://www.bimboboy.com/blogg

Per Westberg sa...

Tack
Det är viktigt att stava personnamn rätt. Jag ändrar.

Anonym sa...

"Vad är män som misshandlar kvinnor? Djur? Kanske! Varför får man inte säga det?"

"Uppmärksamheten mot det yttrandet har väckt större engagemang än det faktum att 20 kvinnor dödas och 22 000 kvinnor misshandlas varje år."

Kanske för att uttalandet pekar ut alla män som ansvariga?

Kanske för att det största våldsproblemet alltjämt är mäns våld mot män? (Om man nu överhuvudtaget ska skikta våldskategorierna; varför inte bara bekämpa allt våld, inklusive kvinnors våld mot barn?)

Kanske för att kvinnors våld mot kvinnor uppvisar exakt samma strukturer, men att ingen skulle komma på tanken att kalla kvinnor för djur bara för det?

Per Westberg sa...

Om ett visst kön är överrepresentart när det gäller våld mot annan finns det all anledning att göra en koppling.

Mäns och kvinnors våld mot barn visar exakt samma struktur som mäns våld mot kvinnor. Och visst kan det även här vara relevant att tala om djur. Fast jag är ju djurvän och tycker att djur är snälla.

NE:s definition på djur är: "djur, Anima´lia, ett rike organismer som lever av att äta andra, levande eller döda, organismer"

Av detta drar jag slutsatsen att jag är ett djur. Jag käkade kaviar i morse och har ätit gurka. I kväll blir det biff.

Men viktigast är att von Wachenfeldt sa en massa bra saker i den långa intervjun. Sanningar som vi alla borde ta till oss.

Anonym sa...

Problemet är att män står för över 90 % av all kriminalitet. Och att våld mot kvinnor i deras egna hem inte tas på samma allvar som när män ägnar sig åt våld mot varandra. Väldigt få fällande domar.Och nästan 25 % av alla svenska småbarnsmammor blir misshandlade av sina män under graviditeten! Och det är mycket värre att slå fysiskt svagare personer som barn, eller kvinnor (med generellt sett 50% mindre styrka i armarna)som dessutom oftast är i beroendeställning, speciellt under graviditet och småbarnstid,både känslomässigt och ekonomiskt och som mannen i fråga har lovat att älska i nöd och lust.Och Sveriges kvinnojourer riksförbund- SKR - glöm inte dem i din lista.De räddar livet på många kvinnor och barn när "vänner" släktingar grannar och hela samhället väljer att blunda. Kvinnojourerna skulle (tyvärr) kunna bli en lönsam svensk exportprodukt för det är lika illa i resten av världen, om inte värre.

Per Westberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Per Westberg sa...

Ronaldihna
Jag håller med dig men måste rätta på en punkt.

I de internationella studier som finns om våld under graviditet (inkluderar även psykiskt våld) varierar siffran mellan 1 och 20 procent. I en svensk studie anges att 1,3 procent av undersökta kvinnor utsatts för fysiskt våld under graviditeten. (Men's Violence against Women - a Challenge in Antenatal Care, Kristina Stenson, Uppsala 2004).

Siffran 25 procent är nog tagen ur luften.

Jag kompletterar länklistan.

Anonym sa...

Kvinnor misshandlar män i nära relationer i lika stor grad som män. Detsamma gäller i samkönade relationer. Detta är ingen könsfråga eller sexuell fråga utan finns i alla typer av mänskliga relationer. Våldet kommer också som sagt från alla håll.

Ett exempel:

BBC survey on domestic violence - 2003...

"This survey by the BBC proves, yet again, that as many men as women suffer domestic violence. This makes the total of surveys world wide - approx. 123 - come to the same conclusions. How many more times does this parity between men and women have to be proved before men get the same resources and provision of care as women?"

http://homepage.ntlworld.com/verismo/BBC.DV.survey.html

Per Westberg sa...

Kanske lite källvarning på den refererade artikeln som uppenbart inte publicerats på BBC:s egen webbplats.