2007-03-24

Högklassig förplägnad i Fårösunds fästning

Pontus Frithiof med restaurangruppen Pontusgruppen ska nu i sommar sköta driften av Fårösunds fästning tillsammans med arrendatorn Björn Gustafsson uppger nättidningen Hela Gotland. Att driva Fårösunds fästning idag innebär dock inte att man är officer i Fortifikationskåren och sörjer för att smörja kanoner och se över maskeringar.

Fårösunds Fästning tillskapades i efterdyningarna av Krimkriget där västmakterna krävt att Sverige hade god koll över Fårösund och började byggas 1885. Fästningen bestod av tre kanonbatterier. Krimkriget varade mellan 1853 och 1856 och den huvudsakliga krigskådeplatsen var Krimhalvön i Svarta havet. Men eftersom den brittiska flottan blockerade den ryska flottan i Östersjön kom Gotland att bli en strategisk plats. Bland annat finns på Fårö en krigskyrkogård för engelska sjömän som dött i kolera.

Redan efter 1922 avvecklades fästningen eftersom den inte höll måttet och idag är det en exklusiv och spännande konferensanläggning.

- Det här innebär att vi nu har ambitionen att bli en av Gotlands bästa krogar, säger Björn Gustafsson till Hela Gotland som också uppger kockar och den mesta av serveringspersonalen kommer att komma från Stockholm. Och det är ett bra ställe att komma ifrån säger jag.

Pontusgruppen stänger i slutet av april den fina krogen Pontus in the Green House på Österlånggatan i Gamla Stan men drar inom kort igång en restaurang i tre etage på Brunnsgatan vid Stureplan. Brasseriet Pontus by the sea i Tullhus 2 på Skeppsbron tuffar på med traktering i vanlig god ordning.

Fårösunds fästnings webbplats

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: