2007-03-14

Francois Bayrou imponerar

Nu börjar svenska media rapportera att det franska presidentvalets "dark horse", centermannen Francois Bayrou, har stora möjligheter att blir näste person som intar Élyséepalatset. Han utmanar nu på allvar socialistpartiets Ségolène Royal och det regerande högerpartiet UMP:s Nicolas Sarkozy den verbalt hårdföre inrikesministern.
Francois Bayrou är ledare för det borgerliga mittenpartiet UDF som kan placeras i en centerposition [Jämför de nya moderatern och det gamla svenska centerpartiet innan de blev gamla moderaterna :-)]. Under dagen har den högerextrema Nationella Frontens ledare, den gamle mannen, Jean Marie Le Pen deklarerat att han lyckats skrapa ihop de 500 namnunderskrifter från officiella förtroendevalda i Frankrike som krävs för att kandidera i presidentvalet.
Sarkozy har gjort sig känd som hårdför inrikesminister och har på sitt samvete att över 2 000 franska polismän skadats förra året under upplopp i franska städer, främst förorter.
Bayrou kan bli mannen som samlar Frankrike eftersom han förmår att markera både gentemot socialisten Ségolène Royal och högermannen Nicolas Sarkozys. Sistnämnde Sarkozy, som tror att hårda tag är framgångsmelodin, har föreslagit ett "ministerium för immigration och nationell identitet". Bayrou kontrar med att säga: - Har man ett minimum av kunskap om Frankrikes historia sätter man inte samman de två orden.

Så sant. Frankrike är ett land som omdanat västvärlden genom folkresningar och revolutioner. Fransmän har gett sig ut i världen och spridit musik, konst och annan kultur. Det har varit ömsom vin och ömsom vatten. Krig har plågat landet men man har också varit en fristad för förtyckta.

Men viktigast i det franska presidentvalet är att Jean Marie Le Pen skrivs in i den franska politiska historiens annaler.

SvD, Ledare den 15 mars, Blir det Sego, Sarko eller mannen i mitten?

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: