2007-03-18

Läs Calles Utsikt från ett tak

Calle Fridén på bloggen Utsikt från ett tak är byggjobbare och använder sin blogg för att berätta i ord och bilder om hur det är att jobba. Calle verkar ha fötterna på jorden även om han ibland är uppe på tak eller tar bilder från byggkranar. Idag berättar han om hur han möter den polske byggnadsarbetaren Tomasz som arbetar svart i Sverige. Calles artikel är klart läsvärd och ger ett perspektiv som vi inte alltid möter i denförenkalde svenska debatten.

När Calle och Byggnads slåss för utländska arbetares rättigheter handlar det inte om protektionism utan om grundtrygghet för anställda. Att det inte finns någon konflikt med näringslivet på denna punkt har jag i veckan konstaterat när jag läst ett pressmeddelande från Adecco i Norge. Adecco är ju som bekant en av världens största arbetsgivare och i Sverige är de välkända i bemanningsbranschen. Adecco i Norge rekryterar hantverkare i Norge för att erbjuda den norska ekonomin yrkeskunnig arbetskraft. Adecco Norge skriver:
Adecco har siden starten frontet norsk lønn i Norge, og inngikk sommeren 2006 tariffavtale med Fellesforbundet innenfor byggefagene. Gjennom sin aktivitet har konsernet skaffet hardt tiltrengt arbeidskraft til en byggebransje med historisk høy aktivitet. Konsernet leverer i dag til de fleste større entreprenører i Norge.
För Adecco Norge är det självklart att man ser till att polska byggarbetare som kommer till Norge får lära sig norska redan i Polen och att polackerna får vettiga löner.

Selskapet har ikke valgt den letteste, men den mest rederlige veien når det gjelder rekruttering av arbeidskraft fra Polen. De har jobbet på en langsiktig og ordentlig måte i stedet for å satse på kortsiktige gevinster, sier Petter Furulund, administrerende direktør i Servicebedriftenes Landsforening (SBL).
Norska Servicebedriftenes Landsforening är en del av Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv.

Adecco i Norge är smarta. De behandlar duktiga utländska arbetare på ett hedervärt sätt. Detta gynnar näringslivet i längden eftersom Norge kommer att få ett bra rykte. Sanningen är ju att de flesta polska arbetare inte åker till Norden. De åker i stället till England och Irland och många är de återvändade polacker som berättar om den misär de levt i och hur arbetskamrater har hamnat på samhällets skuggsida. När deras barn funderar på att åka utomlands för att jobba, kommer de att välja Irland eller Norge?

Läs Calles inlägg den 16 mars, Polsk gästarbetare berättar

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: