Kristdemokraterna borde byta namn säger Kulturbloggen
Rose-Marie på Kulturbloggen ¨menar att Kristdemokraterna borde byta namn då partiledaren nu öppnat för en kärnkraftsvänlig politik. Rose-Marie skriver:
Att bryta löften, tja det gör politiker och partier av och till. Men när ett parti som i sitt namn har ett så starkt ord som kristen eller krist som i kristdemokraterna, då har i alla fall jag förväntningarna att detta parti ska stå för vissa grundläggande etiska riktlinjer, att det ska bygga på en viss etisk bas.Kristdemokraterna fick sitt namn så sent som 1996 då man lade bort det frireligiöst präglade namnet "Kristen Demokratisk Samling" - KDS. I samband med kärnkraftsomröstningen var partiet ett tydligt linje 3-parti med nej till kärnkraft på agendan men uppenbarligen blåser nya
vindar nu. Även om jag inte förstår Rose-Marie i sak är det intressant att hon anser anser att orden "kristen" eller förledet "krist-" skapar särskilda förväntningar. Möjligen är det så att det i det sekulariserade Sverige finns särskilt starka känslor kring ordet kristen och att förhållandena på kontinenten, som i modern tid haft namnet kristdemokrater på generellt konservativa partier, är annorlunda. Det är värt att notera att såväl moderata som kristdemokratiska EU-parlamentariker samverkar i EPP-ED, Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokraterna (EPP-ED - European People´s Party-European Democrats). Den partigrupp som för övrigt är störst i Europarlamentet.
Olevik Dunder vill arbeta för Liberalerna
Peter Olevik Dunder är folkpartistisk kommunpolitiker i Haninge och han anser att Folkpartiet liberalerna bör byta namn till Liberalerna. Peter skriver:
Niklas Frykman (fp), Eskilstuna, motionerar till Landsmötet (Folkpartiet liberalernas årsmöte) om ändrad firma*. Liberalerna föreslår Frykman och jag kanFolkpartiet liberalerna fick sitt något omständliga namn 1990 och man har under åren förekommit under ett par namn sedan man 1902 bildades under namnet Frisinnade landspartiet. Att Sverige behöver fler liberaler äger nog sin riktighet men då ska det vara liberaler enligt klassiskt folkpartiskiskt stuk det vill säga präglade med ett stort mått av humanism. Idag är det många grupper som använder begreppet liberal om sina idéer och glidningen i begreppet är uppenbar. Begreppet nyliberalism, vad nu det är, blir synonymt för att vara liberal och klassiska inslag i liberalismen degenereras.
hålla med honom om att det skulle skruva upp debatten i Sverige.Vi behöver fler
liberaler i Sverige och det underlättas om vi som parti tydligt markerar vår ståndpunkt.
Folkpartistiska EU-parlamentariker samverkar i Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE - Alliance of Liberals and Democrats for Europe) där för övrigt också centerpartister uppträder.
Slutligen ska sägas att förledet "folk" i Folkpartiet är inte heller helt enkelt med många bottnar och jag har tidigare skrivit om demos och ethnos: 2006-08-09, Spiken i kistan för folkpartiets litteraturkanon.
Socialdemokraterna
När nu Mona Sahlin drar igång sitt framtidsarbete kanske även hon borde fundera över sitt partis omständliga och något gammalmodiga namn - Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, SAP. Ett namn som i och för sig härrör ur det ursprungliga namnet Socialdemokratiska Arbetare-Partiet, bildat 1889.
Ordet arbetare har förändrats genom åren och kan ge intryck av en förlegad samhällssyn då majoriteten av befolkningen var sysselsatt i kroppsarbete och där det var synonymt med egendomslöshet - jfr. proletariat. I förra årets valrörelse blev detta uppenbart när Moderaterna började använda begreppet "Sveriges nya arbetarparti (utan "e")" med uppenbar travestering på socialdemokratiska partiets formella namn.
"Socialdemokraterna" eller "Socialdemokraterna - Såssarna" borde vara bra namn. Ordet sosse var tidigt ett skällsord men har nu erövrats som en populär och allmän icke nedsättande benämning.
Slutligen noteras att socialdemokraterna i EU-parlamentet samverkar i gruppen PES (Party of European Socialists).
* - Om ordet firma
Ordet firma finns i italienskan och betyder där namnunderskrift (firmare) eller skriva under. Firma är en juridisk benämning under vilken en näringsidkare driver sin verksamhet. Det vill säga namnet på rörelsen.
Andra bloggar om: Kristdemokraterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, politik
4 kommentarer:
Nyliberal = klassikt liberal. Det finns ingen skillnad.
Folkpartiet har inga liberaler (alltså inte ens socialliberaler). Därför är förslaget om nambyte till liberalerna det dummaste vi hört på länge.
Folkpartiet är i alt väsentligt ett socialdemokratiskt parti med vissa populistiskt konservativa (= liberalismens motsats) drag.
Vad Rosemarie menar vet jag inte heller, men hennes politiska fingertoppskänsla är kanske inte den riktigt vassaste. Kristdemokraterna står för konservativa och därmed antiliberala värderingar som förbud mot porr, förbud mot abort, förbud mot prostitution o.s.v., d.v.s. ett sexfientligt medeltida parti som under trycket från andra politiska krafter försnällats en gnutta för att inte helt hamna i marginalen. Får man bara lite mer inflytande kommer rösterna om abortförbud och andra förslag fram igen, och alla ni som låtsas vara så humana och HBT-vänliga kommer snabbt att visa era rätta nunor.
Vad gäller kärnkraften är det förstås inget som är särskilt kopplat till kristen ideologi. Där griper andra och mer personliga värderingar in.
Två saker.
1. Huruvida jag vill arbeta som tjänsteman eller inte åt partiet låter jag vara osagt men att arbeta för namnbyte till Liberalerna är inget jag uttalat att jag vill göra. Jag håller med om att det skulle skruva upp debatten men anser samtidigt att det finns viktigare frågor som jag vill ARBETA för.
2. Folk i folkpartiet som demos eller ethnos? Jag TROR att det rör sig om demos snarare än ethnos då vårt finska systerparti heter just Svenska folkpartiet vilket enligt mig torde vara det sätt som även Folkpartiet liberalerna i Sverige skulle döpt sig om ethnos avsetts.
Peter
När jag säger att man arbetar för ett parti tänker jag att man kan göra både som anställd och helt ideellt. Jag var dum nog att tro att Du stödde motionen om namnändring vilken jag tycker verkar sund. Men givetvis borde jag ha begripit att du i klassisk liberal anda är kluven inför frågan. Gunnar Helén har uttryckt detta på ett bra sätt:
Att vara liberal är att vara kluven. Att ständigt föra argument åt två håll, vare sig nu debatten utkämpas inom en själv eller på offentlig plats. Att vara liberal är att mot en sorts människor försvara det som man nästa dag måste angripa hos en annan. Det kan inte gärna vara lätt för någon att vara en ärlig liberal. Det kostar på att i snart sagt varje kulturell och social fråga bilda front åt två håll – och dessutom se till att de båda frontlinjerna sluter sig till en hållbar helhet. ,
Per
Visst är det så att arbete kan ske både ideellt och mot lön; det håller jag helt med om. Däremot tycker jag inte att du ska behöva känna dig dum, även om din rubriksättning var sådan att jag kände mig tvungen att påpeka min förhållning till motionen; förhållningssättet som du så vackert uttrycker som kluvenhet.
(Tack för Heléncitatet.)
Skicka en kommentar