2007-03-05

Kritik som upprepas

I samband med förbandsnedragningarna 2005 beslutades att ett antal statliga myndigheter skulle flyttas till de drabbade regementsorterna. Gotland som miste sitt sista regemente, P 18, kompenserades genom beslutet att flytta Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar till ön.

DN konstaterar idag att de lokaler som man trodde skulle kunna husera dessa myndigheter i realiteten inte finns. I stället drabbas de två myndigheterna av oväntade hyreskostnader när man flyttar in i en byggnad skapad av Johan Celsing. Med tanke på den namnkunnige arkitekten är det sannolikt att byggnaden kommer att erhålla kulturminnesskydd.

Det är fullt förståeligt att de båda myndigheternas personal och ledning är bekymrade över flytten. Självklart känner de oro inför att mista nyckelpersoner och givetvis skulle det vara olyckligt om verksamheten blir mindre effektiv på grund av flytten.

Men i skuggan av denna debatt måste man minnas att det primära skälet till denna flytt inte var att spara pengar. Pengarna har redan sparats genom reduceringar i försvarsbudgeten. Det vore därför angeläget attt höja blicken och fundera på alla de verka som utlokaliserades från Stockholm under 70-talets flyttkarusell. Ingen hävdar väl idag att det är hämmande för verksamheten att Banverket och Vägverket har huvudkontor i Borlänge och att Kriminalvården och Sjöfartsverket ligger i Norrköping. Men under 70-talet var kritiken mot utflyttningar av statliga verk minst lika stora stora som idag. Och argumenten var desamma.

Tidsperspektiven måste vara längre och man kan konstatera att Gotland nyligen miste ett antal arbetstillfällen när regeringen valde att avveckla Arbetslivsinstitutet. För att se lite positivt på siutationen citerar jag ett gammalt blogginlägg i detta ämne:
Under vårmånaderna kommer myndighetskontakter och företag stå på kö för att besöka Riksantikvarieämbetet. De internationella kontakterna har tröttnat på att åka till Bryssel och i Stockholm har man redan besökt Vasamuséet. Nu kommer man att åka till Gotland och vid varje besök blir det ett nytt intressant studiebesök vid en utgrävning, en medeltida kyrka som renoveras eller Heidenstamfyren på Stora Karlsö.
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hörde att i alla fall kriminalvårdsstyrelsen aldrig hämtade sig efter flytten. Den nuvarande odugligheten tillkom under flytten och har varit oförändrad sedan dess. Innan flytten fungerade verksamheten väl.

Skall man flytta verksamheter vore det ett lämpligt långsiktigt effektivitetsmål att hela stadsförvaltningen skall ligga i ett enda kontorskomplex i Stockholms norra förorter där närheten till Arlanda, E3, E4, E18 och bra parkeringsmöjligheter sammafaller med lämpliga lokalhyror.

Stadsförvaltningen är inte till för de som arbetar där och absolut inte för att hålla bidragsstinna avkrokar under armarna.

Per Westberg sa...

Jaså du Arthur Du hörde det. Jag vet inte jag. Menom jag inte minns fel rymde 14 fångar från Kumla vid ett och samma tillfälle 1972.

En stadsförvaltning tror jag blir svårt att flytta utanför en kommun. Men statsförvaltningen kan väl i princip ligga varsomhelst. ;)

Anonym sa...

Jag vann visst inte stavningstävlingen idag:-)

Per Westberg sa...

Arthur
Men de som deltog i stavningstävlingen mellan Sälen och Mora igår var duktiga.

Kriminalvårdsstyrelsen satt på Kungsholmen och det kan ju inte ha varit så kul.