2007-03-17

Nu kommer e-tidningen

DN berättar om nya bildskärmstekniker och skrivartekniker som ska göra det möjligt att läsa tidningen på ett alternativt sätt i framtiden. Personligen tror jag inte att det kommer att handla om utskirfter på plastblad och allt vad det spekuleras om. Det kommer i stället att handla om morgondagens bildskärmar.

Själv har jag lagt märke till att jag just nu läser snabbare på min bärbara dators TFT-skärm än i papperstidningen. Inte minst har jag blivit patologiskt beroende av hypertextlänkar och att kunna matcha med att läsa tidningen samtidigt som Nationalencyklopedien ligger i ett fönster på skärmen.

I morse blev det kö till morgontidningen vid frukostbordet och jag valde att läsa pdf-versionen direkt på nätet. Eftersom man i pdf:en kan välja förstoringsgrad är det lätt att få fram den textstorlek som skapar optimal läshastighet. Enda problemet är att det kan hamna lite marmelad på "Alt-tangenten".

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Luuse sa...

Det är inte "utskrifter" på plast blad. Enda skillnaden mellan din bärbara och "plast bladen" är i grund och botten prestandan.

Per Westberg sa...

Det låter ju som ett steg i rätt riktning.

Luuse sa...

Förmodligen kommer man koppla en kabel till datorn eller något annat liknande för att ladda batteriet och för att ladda hem nya tidningar.

När den är inkopplad kollar den automatiskt med intervall om det har kommit ett nytt nummer av en viss tidning eller dokument och laddar hem den via internet eller det mobila nätet. Sedan när du vaknar på morgonen har du tidningen redo liggande inomhus så du slipper gå ut och hämta den ;).

Det största fördelarna med tekniken är att du kan lagra flera tidningar i varje enhet (sparar plats), du slänger den inte när du läst tidningen (miljö vänligt) och du kan visa i stort sett vilket dokument du vill.

Nu i veckan som var fick min klass (går andra året på gymnasiet) varsitt häfte på 40 sidor upp kopierade åt oss därför att skolan inte hade råd att köpa in en varsin bok. Tänk dig mängden papper som kopieras upp världen över varje dag.

En annan fördel som tidningarna förmodligen skriker efter är att de slipper många av de dyra distributions kostnaderna. Du går och köper din enhet på teknik magasinet eller annan butik och laddar sedan ner den via nätet.

Tänk vilka enorma pengar det går att spara på en sådan vardaglig sak som en tidning?