2007-03-04

Twinglypingare snor SvD:s ingresser

UPDATE: Primelabs imponerar. Drygt en timma efter att detta blogginlägg publicerats har Primelabs spärrat den blogg jag beklagat mig över. -Den verkar ha en maskingenererad karaktär och uppfyller därigenom inte vår definition för en blogg, säger Primelabs Carl Fredrik Wettermark i en kommentar nedan.

En ny blogg håller på att dränka SvD:s med länkar som bara leder till blogginlägg med tidningens ingresser. Denna webbplats riskerar att snabbt degenerera Twinglystjänsten.
Att Twingly inneburit att bloggarna fått en ny läsekrets är uppenbart och när tjänsten introducerades för någon månad sedan följde både ris och ros i bloggosfären. Egendomligt nog har det varit relativt tyst från journalistleden om man bortser från Karin Rebas analys på ledarplats i DN den 24 februari där hon avslöjar att beslutet att koppla upp DN:s webbplats mot bloggosfären inte enbart mötts av jubel på redaktionen.

Själv har jag hittat många bra, för mig nya, bloggar genom Twingly och de allra flesta bloggare skapar ett läsvärde utöver den artikel de kommenterar. Röd Libertan påstår att inlägg från den bloggen censurerats vilket säkert kan vara fallet. Lyckligtvis "piper inte" Röd Libertan om censur utan inser att en redaktion givetvis måste ha rätt att förfoga över sin webbplats och ibland plocka bort inlägg.

"Test"
Men nu är jag rädd att Twingly omedelbart kan drabbas av en snabb degenerering. En blogg med namnet "Test" skapar blogglänkar på de flesta artiklar i Svenska Dagbladet. Blogginläggen på "Test" är inget annat än ingresstexterna från tidningarna. Läsvärdet är sålunda noll och skapar uppenbart irritation för den som tagit sig omaket att klicka på Twinglylänken. Vad värre är att det kan dyka upp flera Twinglylänkar till "Test" under samma tidningsartikel.

Läsarna kommer att reagerar på dett men även tidningens journalister har anledning att ifrågasätta hur deras upphovsrätt uppenbart kränks. Just ingresserna är en väldigt viktig del av texten som redaktören lägger ned särskild energi på. Det är ju ingressen som ger oss en sammanfattning av texten och väcker vårt intresse att läsa vidare.

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Carl Fredrik Wettermark sa...

Per,

Bloggen i fråga är nu blockerad från hela Twingly och bör inte dyka upp i fortsättningen. Den verkar ha en maskingenererad karaktär och uppfyller därigenom inte vår definition för en blogg.

Tack för att du gjorde uppmärksam på detta.

Mvh

CFW, Primelabs