2009-01-27

Anställningsavtal upphör

UPDATE: Jag ser nu att Konstfack skickar ett pressmeddelande och meddelar att man påbörjar en internutredning. Länk till pressmeddelandet . På det hela taget inser man nog att man sitter i klaveret men när Konstfack påstår att institutionen inte har befogenhet att hindra studenter från att genomföra aktioner är det snömos. Givetvis kan man inte handgripligen stoppa studenter men man kan givetvis förklara att studenten inte kommer att examineras. Konstfack ger intryck av att vara en smula mesiga.
____________________________________

Att konstnärliga installationer kan ta sig många uttryck är jag medveten om. Men att som en del i sitt examensarbete på Konstfack spela psyksjuk och tvångsomhändertas är sanslöst. Det tyder på brist på respekt för sjuka människor och avsaknad av empatiskt förhållningssätt.

Studenten kan man bara tycka synd om.

Men om prefekten Olof Glemme varit medveten om projektet och det stämmer att man ska ha diskuterat de etiska och moraliska aspekterna med studenten innan hon gjorde slag i saken är det oerhört om hon inte stoppats.

Det finns bara en rimlig påföljd om lärarna inte försökt stoppa detta. AVSKED.

De drar en fin institution i skiten och skapar förakt för vad de är satta att verka för.

För att bara visa att det är kvalitet i det mesta som görs av Konstfacks studenter länkar jag till examensarbeten.

SvD, Aftonbladet, DN, SvD2

5 kommentarer:

jag mår dåligt sa...

1-om man är psykiskt sjuk så kan man söka vård på annat sätt än att utnyttja utbildningsresurser.

2-om man tycker att samhället har satsat för mycket på de psykiskt sjuka så kan man visa på det genom att studera på konstfack och spela psykiskt sjuk

3- om man är handledare på kontsfack och vill ha heta läckra tips om hur man hanterar psyiskt sjuka för att man har en sådan fetisch så kan man uppmuntra sina mentiser (= elev som man handleder, om det svenska ordet är för svårt för handledare på kopnstfack) att utmana en redan överansträngd vårdapparat

4-precis som alla andra borde konmstfack stå för de kostnader man orsakar, betyder betala vad det kostade att ta in den psykiskt sjuka s.k. studenten. ni kan också ge en gåva till lämplig instution för psykiskt sjuka

5-hur kan intagning på en psykakut vara ett konstprojekt som är saktionerat av både handledare och rektor på statens konstfackskola?

Per Westberg sa...

Just det faktum att så många som söker på akuten får gå hem gör mig så ledsen. Att som ett led i skapande av konst anstränga en hårt pressad vårdapparat är verkligen vedervärdigt.

Jag tror dock inte att rektor sanktionerat detta.

Arvid sa...

Jag föreslår att psykakuten ramar in räkningen och polisanmälan och skickar den till Konstfack.

Allt är konst!

Och så hoppas vi på dryga böter och ett kännbart fängelsestraff för gärningsmannen och avsked för alla lärarna.

Anonym sa...

Ett samhälle mår som jag ser det bra av ett visst mått av anarki. Allt bör ifrågasättas och i synnerhet tvångsvård även om sådan i de allra flesta fall är välmotiverad och den bästa lösningen. Vore intressant att ta del av vad eleven dragit för slutsatser av hur hon behandlats av sjukhusapparaten och av denna mediastorm. Att yrka på avsked för lärarna är i mina ögon patetiskt.

Anonym sa...

Jag undrar hur det skulle ställa sig ifall Anna Odell blev så här sjuk på riktigt efter denna händelse. Skulle hon bli trodd och få en adekvat vård för dessa symtom/sjukdom?, knappast troligt efter detta och jag personligen anser att hon har förbrukat sina rättigheter att få denna hjälp, jag har själv en dotter som lider svårt av psykotisk depression (den allvarligaste formen av depression man kan drabbas utav), som oftast bara kan hävas med upprepade elchocksbehandlingar. Därför mår jag mycket dåligt själv av att Anna Odell kan bära sig åt på detta bisarra vis och ta viktiga resurser av vården i anspråk och dessutom utsätta och oroa redan mycket sjuka patienter helt i onödan, för att säga att detta sker i konstens namn!!!!!!!!????????