2009-01-19

Sjösjuk på vägenNär jag i morse slog upp tidningen föll mina ögon på en helsidesannons för Svevia. Det är tydligen gamla Vägverket Produktion som bolagiserats under namnet Svevia AB sedan årskiftet.

Svevia är ett rätt skumt namn på ett konkurrensutsatt helägt statligt bolag som ska bygga vägar och broar samt sköta vägunderhåll i Sverige.

Namnet är väl någon sammansättning av "Sverige och latinska "via" - väg men nog låter det i högsta grad svävande. Svävande vägar vill vi inte ha och lämnar man svävande anbud är man snabbt borta från marknaden. Det hade varit bättre med "Vägverket Produktion AB".

Vaför ska alla nya företag ha namn som slutar på "ia"?

Om man slutligen tittar på företagets reklamtrailer har de naturligtvis fångat upp den förutsägbara floskeln "alltid på väg". Men nog är det lite obegåvat att säga "Vi är företaget som valt den smala vägen". Normalt sett väljer man väl den "breda vägen" om man jobbar med vägar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant om språket. men Vägverket produktion AB hade väl inte varit något bra namn. Tanken är ju att separera enheterna från varandra.Vägverket handlar upp. Svevia läger anbud.
Uppmärksamma också att Vägverket Produktion arbetade under bolagsliknande former. En oklar struktur alltså för en enhet som omsätter sex miljarder kronor och har många anställda.
Trogen Bloggläsare

Prästkandidaten sa...

Kanske de har tagit ställning för Jesus och vill visa att de är ett kristet företag? :)

Per Westberg sa...

Trogen Bloggläsare
Jag fick en liten föreläsning av en medresenär på X2000 varför det var så bra att bolagisera. Men nog tycker jag att man skulle kunna behålla lite av sitt ursrprung. Det heter ju fortfarande SJ AB och danskarna tlar om DSB A/S.

Prästkandidaten
Jo Du har rätt. Det är naturligtvis Jesus man valt.

Matt 7:13 och 7:14

Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den.

Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.