2009-01-02

Katarina brandstation blir Södermalms brandstation

Nytt år och saker ska ändras.

Från och med nyår är Katarina brandstation inte längre Katarina brandstation. Sedan igår heter stationen på Tjärhovsgatan - Södermalms brandstation.

Nu spelar väl detta ingen roll att namnet varit Katarina sedan 1876. Kungsholmens och Östermalms brandstationer har ju namn efter stadsdelarna och tidigare fanns det två brandstationer på Södermalm - Katarina på Tjärhovsgatan och Maria på Krukmakargatan vilket kanske förklarar att man använde församlingsnamnen.

Maria brandstation låg på Krukmakargatan 1902-1916 (bild finns här) och man kan fortfarande tydligt se på fasaden att där varit garage/stallar.

Den gamla Katarina polisstation på Folkungagatan och sedemera på Södermannagatan försvann i början av 70-talet och blev Södermalms polisstation. Småningom dök dock namnet Katarina polisstation upp på en närpolisstation på Tjärhovsgatan.

För övrigt är Brännkyrka brandstation det vackraste namnet på en svensk brandstation. Brännkyrka kyrka har eldhärjats minst fyra gånger, senast 1723, och den brand som gett kyrkan dess namn inträffade 1425. Byt nu inte namn på Brännkyrka brandstation också.

Bloggar om

Inga kommentarer: