2009-01-29

Konstfack hotar kulturpolitiken

I förrgår skrev jag inlägget "Anställningsavtal upphör" där jag uttryckte förståelse för att konstnärlig gestaltning kan ta sig många former och uttryck. Samtidigt uttryckte jag förvåning över den prefekt som uppenbart inte insett problembilden när en student på Konstfack låter spela psyksjuk och tvångsomhändertas för vård.

Nu kopplar skolan in en jurist för att granska eventuellt skadeståndsansvar och det är naturligtvis bra. Skadestånd är en sak men givetvis är ansvarsfrågan viktig. Det är ju inte helt otroligt att advokat Stening finner att det finns handledare som inte riktigt har korna i rätt bås. Det vore i så fall tråkigt för det hederärda konstfack och tragiskt för dess elever. Särskilt tragikt kanske för den student som är orsaken till uppståndelsen.

Tyvärr kan man i denna stund inte låta bli att spekulera i var den konstnärliga verkshöjden ligger. Är det månne så att det handlar om hur man sänker Konstfack, sina lärare och samtidigt skapar förakt för konsten. Måhända kommer i framtiden många konstnärer i framtiden kunna tacka prefekten Olof Glemme för minskade anslag då politiker inte inför sina väljare vågar stå för vikten av en generös kulturpolitik.

Så oerhört tråkigt. Och allt på grund av några verklighetsfrånvarande mesar.

SvD, Jurist utreder konstfacks ansvar, SvD 2
Pressmeddelande

4 kommentarer:

Anonym sa...

Just sådana här unga tramsbyxor förstör konstens möjlighet att utvecklas. Konst ska beröra men den måste inte alls uppröra. Jag tror Odell mår bättre på en vaktmästartjänst någonstans i Mellansverige än att tro att hon har något att uttrycka via "konst".

Non-g sa...

Ja det är svårt att förstå. Lite uppmärksamhet på psykvården-vad det nu är värt. Det blev ju betydligt mer uppmärksamhet för Konstfack. Inte tänker vi mer på psykvården, eller?

Samtidigt finns många andra områden i samhället som behöver uppmärksamhet, men konstfack eller vilka det nu var ville, med bedrägeri, rikta vår uppmärksamhet mot ett speciellt område. Så agerar de starka. Det är rätt att bli arg, inte bara tycka det är tråkigt.Trots att det är en bagatell som snabbt kommer glömmas.

Anonym sa...

....att det finns handledare som inte riktigt har korna i rätt bås.

Eller ett annat sätt att säga det på: Han/Hon har inte alla hästar hemma, som min son brukar säga när Han/Hon gör eller säger något som är helt bort i tok.

Leif M

Åsa sa...

Det ska bli spännande att ta del av Per Westbergs konstnärliga analys och bedömning av verkshöjden som han menar sig inte kunna låta bli. Hittills är den lite väl tunn tycker jag. Ja, faktiskt helt utelämnad.
Om konstnärena ska tacka prefekt Olof Glemme för uteblivna anslag får de inte glömma bort att i samma andetag prisa de självständiga, modiga och sakkunniga politikerna.
Konstfack och dess student ska helt riktigt granskas, mobben löper som vanligt fri.
Det konstförakt som man, med tanke på dess styrka, får anta legat på jäsning ordentligt ser nu sin chans att pysa ut.
Vittnar inte Per Westbergs ömmande för de konstnärer som riskerar minskade anslag om just detta? Som om konsten bara vore till för konstnärerna. Som om den inte gällde medborgarna. Ska man tala om tragedi är den synen det verkligt tragiska i sammanhanget. För alla parter.