2009-01-26

Speer och Hinseberg

ALLT BLEV FEL I NEDANSTÅENDE INLÄGG
Krigsförbrytaren Plavsic kanske lurade mig att blanda ihop Speer och Hess. Det var nog just Rudolf Hess som hade eget fängelse och då stämmer min teori att han inte bara hade egen trädgård. Han hade eget fängelse. Jag byter namnet Speer mot Hess nedan.

Men kanske var det Speer som hade egen trädgård trots allt. Han var ju kultiverad trots allt.

___________

-Jag har det värre här på Hinseberg än vad nazisten Albert Speer [ska vara Hess] hade det i Spandaufängelset, han hade åtminstone en egen trädgård, säger den för brott mot mänskligheten dömde bosnienserbiska presidenten Biljana Plavšić till tidningen Vis reporter Margaretha Nordgren.

Rudolf Hess hade inte bara en egen trädgård. Han hade också ett eget fängelse från 1966 fram till sin död 1987. 1966 släpptes ju gauleitern Baldur von Schirach och arkitekten Albert Speer från Spandau.

Tidningen Vi:s intervju
DN

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sorglig läsning. Man undrar vad hon förespeglades vid domstolsförhandlingen. Uppenbarligen ser hon sig som oskyldig och kan inte förstå att han ska behandlas som kriminell.

Liksom vad hon fick för information/själv drog för slutsatser om fängelse i Sverige. Vi behöver inte gå långt bort i Europa för att hitta system där man skiljer på criminals/prisoner. Vi gör det inte i Sverige. Här behandlas man utifrån längden på straffet och brottets art. I båda fallen tillhör hon de som får den strängaste behandlingen. Nu är hon inte den första som varit upprörd över att bli behandlad som "kriminell" eller blandas med "sådana" efter att de dömts av domstol. Personer som begått t ex skatt- och bolagsbrott har ibland samma problem som henne med detta

Nu har vi ju inte alltid behandlat alla såhär utan folk har kunnat få vissa fördelar om de hade pengar. När Branting satt på Långholmen beställde han mat från Operakällaren (eller var det någon anna krog?) Hinke Bergegren betalade en medfånge att städa hans cell och koka kvällskakao. Wennergrens sista tid var ju inte heller den värsta på Långholmen. Men som sagt det är historia - nu behandlas alla som intagna.

Tragiskt är det att hon inte kan se sin del i det hela eller varför hon dömts.

/Katta

PatrikP sa...

Du menar förstås att det var Rudolf Hess som hade ett eget fängelse mellan 1966 och 1987. Då han var den ende som satt kvar i Spandau till sin död, efter att Speer och Schirach släppts. Eller, har jag fel?

PatrikP sa...

För övrigt, avled inte Speer hösten 1981?