2009-01-24

Vad är väl hävandet av en bannlysning

Helle Klein brukar alltid tänka rätt och är en skarp analytiker. Men jag förstår inte hur hon resonerar då hon på sin blogg tycker att det är pinsamt att påven häver bannlysningen på prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX). SSPX verkar vara en plats för högerextremister, islamofober och förnekare av förintelsen. Tragiska män måste jag säga.

Länk till det påvliga dekretet som undertecknades samma dag som Uppdrag Granskning sändes.

Men om man är evangelisk-luthersk trosbekännare som Helle Klein är väl både en bannlysning och hävandet av en bannlysning en nullitet.

Formellt handlar det om att Romersk Katolska kyrkan häver exkommunikationen av prästbrödraskapet och de fyra biskoparna som vigts av den franske biskopen ärkebiskopen Marcel Lefebvre (de har hela tiden varit präster). Och nog är det egendomligt att denna nyhet kommer just denna vecka. Det är ju inte helt lägligt att man tar en person till nåder som i samma vecka suttit i tv och yrat om att förintelsen inte ägt rum. Oavsett hur man ser på exkommunicering är det naturligtvis komplicerande att närma sig denna Richard Williamsson som uttalat: "There was not one Jew killed by the gas chambers. It was all lies, lies, lies!"

Intervjun i dess helhet på denna länk

Helle Kleins blogg - Pinsamt påven
Daily Telegraph, Pope to cancel excommunication of rebel bishops
Aftonbladet, DN, SvD, Dagen

Bloggar om

4 kommentarer:

Kraxpelax sa...

"”Jag har inspirerats av den Helige Ande att ta detta steg, och det är min förhoppning att vi snart ska nå full gemenskap”, skriver påven i sitt dekret enligt ett pressmeddelande från Stockholms katolska stift. "

Har man hört. Han verkar ju helt borta. Skulle tro att han är lite gaggig.

Prästkandidaten sa...

Jesus sade:
Vad tror ni: om en man har hundra får och ett av dem kommer bort, lämnar han då inte de nittionio kvar i bergen och ger sig ut och letar efter det som är borta?
Och om han lyckas hitta det, sannerligen, då gläder han sig mer över det än över de nittionio som inte har kommit bort.
Så är det också er himmelske faders vilja att ingen av dessa små skall gå förlorad.

- Matt 18:12-14

Man skulle ju nästan kunna tro att påven tar Jesu ord på allvar, och nu har gått och och letar efter de försvunna fåren...

Anonym sa...

Självklart visste media om att detta dekret skulle komma.

Även jag visste det genom att följa katolska media på nätet.

Det är knappast en slump att man gjorde intervjun och sände den i media strax innan offentliggörandet för att påverka opinionen...

Enligt Bernard Fellay hade han förstått av Svt att intervjun bara skulle gälla religiösa frågor...

se hans brev till Svt här:

http://angelqueen.org/forum/viewtopic.php?p=286210#286210

Anonym sa...

Det väsentliga är att exkommuniceringen 1988 skedde pga handlingar (den mot påvens uttryckliga vilja skedda biskopsvigningen) och inte pga några åsikter. Biskop Richardsons privata övertygelse om förintelsen - som inte tycks delas av de övriga tre biskoparna - utgör inte enligt katolskt tro grund för exkommunicering.