2009-01-24

Fotbollsbögen


Att idrotten måste jobba mer i arbetet kring hbt-frågorna är uppenbart. Det är allmänt omvittnat att lagidrotter för män är en riktig tummelplats för heternormen och kränkningar av homo-, bi- och transsexuella.

Drama är ett av de bästa sätten att få människor att öppna ögonen för den diskriminering och särbehandling som homosexuella utsätts. Genom teatern får vi en speciell möjlighet att rannsaka oss själv. Inte sällan sätter sig dramatiseringen i magen. Jag blir därför glad att Sydsvenskan uppmärksammar sistaårsstudenten Mårten Svedberg på Teaterhögskolan i Malmö och hans avslutningsprojekt Fotbollsbögen. Nu vill han sätta upp sin pjäs där den verkligen hör hemma - i omklädningsrummen. Detta är ju genialt. Svenska Fotbollförbundet borde projektanställa Svedberg.

Mårten Svedberg berättar om bakgrunden till pjäsen:


– För ett och ett halvt år sedan sa jag "jävla bögjävel" till en kille. Bredvid mig stod en av mina närmaste vänner som är homosexuell. Jag skämdes fruktansvärt och han blev jätteledsen. Jag har inte använt det som skällsord på tio år – var kom det ifrån plötsligt? Mårten Svedberg gick hem och funderade, rannsakade sig själv och kom fram till att det bara kunde finnas ett svar på den frågan: idrottsvärlden. Han hade spelat fotboll och handboll från att han var sju till 22 och "bögjävel" ingick i vardagsvokabulären.
Länk till avgångsstudenternas projekt

Sydsvenskans sprotkrönikör Anja Gatu fångar upp pjäsen "Fotbollsbög" i sin krönika. Hon skriver:
Om morgondagens Zlatan är homosexuell, kommer han då att spela i det svenska landslaget? Tveksamt, ytterst tveksamt. Antagligen hade han lagt av att spela för längesen.
Jag passar på att pusha lite för Hanna Wallstens nya bok "I hennes våld" som kommer i februari på Normal Förlag. Boklänk
Läs mer på Lebbiga mammans blogg.

Sydsvenskan, Fotbollsbögen utmanar

Bloggar om

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Ett bra inlägg i ärendet.
Jag tror att flertalet har kommit långt på resan till att acceptera att vi människor är olika.

"Bögjävel" har väl samma laddning
som övriga kraftuttryck för allt fler. Alltså inte riktat till bögar uta till/om de som de i hastigheten hatar(kort stubin)
Men bra förslag att försöka utbilda Fotbollförbundets
föreningar i alla divissioner
på både dam och herrsidan.

Anonym sa...

Leif Ekstedt: Klart att den som använder kraftuttrycket bögjävel som skällsord mot en annan människa i regel inte menar att denne är homosexuell, utan bara vill trycka till den med något "allmänt" nedlåtande. Frågan - och här kommer ju homofobin in i bilden - varför man då använder just "bögjävel" som allmänt nedlåtande, varför inte "heterojävel" istället? Jo, förstås, för att det inte ligger något nedvärderande i att vara/kallas hetero. Att "bögjävel" inte är (avsiktligt) riktat till bögar innebär ju inte att det inte handlar om homofobi. Precis som det är misogynt - nedlåtande mot kvinnor - att använda kvinnligt laddade skällsord (exv. "Jävla kärring"), också när man inte menar att den man använder det mot rent konkret är en kvinna. Det finns liksom en anledning till att det är allmänt använt (och uppfattat nedlåtande) att kalla en man för jävla kärring, men inte att kalla en kvinna för jävla gubbe...