2009-01-23

Jag har bloggat från cellen

Den som sitter på kåken får inte surfa på nätet. Men hur många går inte omkring och tror att det är så.

Sanna Bråding sitter ju som bekant i fängelse under en månad för att hon gjort sig skyldig till narkotikabrott. Frihetsberövandet är helt rätt med tanke på brottet och förutsättningarna för att frihetsberövandet kan hjälpa i kampen mot missbruket. Jag hoppas att hon lyckas tygla sina problem och att hennes talang kan tas tillvara i ett friskt sunt liv utan brott. Men idag sätter Aftonbladet den feta rubriken "Bråding bloggar direkt från fängelset" när man berättar att hon håller liv i sin blogg trots att hon är frihetsberövad på behandlingsanstalten Färingsö som är till för kvinnor med narkotikaproblem.

Om man läser noga ser man att han inte har tillgång till någon dator. I stället är det en kontakt som via brev uppdaterat hennes blogg. Men hur många läser inte bara rubriken och får sina vanföreställningar bekräftade. Men sanningen är den att om man vistas på Färingsöanstalten kan man glömma uppkoppling på Internet.

Datorer i våra fängelser finns inte på vårdavdelningarna för de intagnaa. Däremot finns datorer i klientutbildningen det vill säga för de intagna som går i skolan eller på en utbildning. I vissa fall kan det finnas tillgång till iInternet i skolverksamheten men då är det inte fri surfning, chatt och bloggande som gäller. Istället är det en lärare som övervakar.

Källa: Kriminalvården

Men det finns möjligheter att blogga från cellen. Jag har gjort det själv vid några tillfällen. Dels när jag bott på kloster och dels när jag bott på hotell Bilan i Karlstad.

Kristianstadsbladet, Ystad Allehanda, Metro

Bloggar om , , , ,

Inga kommentarer: