2009-01-12

Svinhugg


Svinhugg, Marianne Cedervall, Natur & Kultur 2008, 297 sidor

"Äntligen stod prästen i predikstolen" och "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen". Selma Lagerlöf och August Strindberg har gett oss välkända öppningsfraser som bildat skola i litteraturen.

Vad man däremot inte brukar tala så mycket om (av naturliga skäl) är hur romaner slutar. Samtidigt är det slutet som är målet när vi läser boken. Att böcker och filmer slutar underligt är vi vana vid och likaså vet vi att döden möter oss i slutet av operan.

Marianne Cedervall bjuder i Svinhugg på ett slut som ingen läsare kan förutse. Snabbt, oväntat och brutalt men ändå följdriktigt.

Nåväl. I Svinhugg får vi följa med till Gotland och böcker som utpelar sig på Ön misslyckas aldrig.

Om man är fastlandsbo men någon gång tagit sig utanför ringmuren hänger man med romanfigurerna Hervor och Mirjam i det gotländska landskapet. Lukterna, dammet på sommarvägen och den gotländska dialekten är hela tiden närvarande. Snabbt förstår vi att dessa två färgstarka kvinnor vars vägar mötts i Norrbotten har ett mål när de anländer till ön. Snart är tre män med koppling till varandra döda. Dödsorsakerna är naturliga men nog är det något mystiskt bakom de plötsliga dödsfallen. Som läsare anar vi tidigt svaret.

I boken Svinhugg är affirmation ett viktigt inslag men på ett något annorlunda sätt än som ett positivt mantra. I Nationalencyklopedien förklaras affirmation som en i nyandligt färgade livsåskådningar positivt formulerad fras eller sats som är tänkt att upprepas i tal, tanke eller skrift, i syfte att utövaren skall förändra sitt tänkande i önskad riktning och därmed förbättra sin livsinriktning och sina konkreta omständigheter. Den grundläggande idén bakom användning av affirmationer är enligt NE att varje människa skapar sin egen verklighet. Genom sina tankar drar man till sig vissa typer av omständigheter.

Affirmation är inte riktigt min grej. Men tanken svindlar.

Intervju med Marianne Cedervall i Svensk Bokhandel
Boken presentas på Natur & Kultur
Bloggen - Samtidigt hos Helena, Debutbar på Kulturhuset

Gotlands Tidningar den 17 januari 2009, Marianne vill inte bli placerad i deckarfacket
Recension i Gotlands Tidningar

Köp boken hos Bokus
Kommer som CD med inläsning av Susanne Alfvengren

Svinhugg är Marianne Cedervalls debutroman. Marianne bor och arbetar i Västerås och arbetar med personalfrågor i Svenska kyrkans Församlingsförbund.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: