2009-01-15

Blott Sverige finska kronor har


Få tänker på att de svenska mynten tillverkas i Finland (Myntverket i Finland AB Rahapaja OY) och nu meddelar Riksbanken att alla enkronor som präglas 2009 kommer att ha ett nytt motiv på baksidan med anledning av att det är 200 år sedan Finland skiljdes från Sverige. Motivet är en symbolisk avbildning av havet som förbindelselänk mellan Sverige och Finland. Runt myntets övre kant löper citatet ”DEN UNDERBARA SAGAN OM ETT LAND PÅ ANDRA SIDAN HAFVET”, hämtat ur Johan Ludvig Runebergs bok ”Studentbesöket i Finland 1857”.

Det är genialt att på detta sätt uppmärksamma det viktiga märkesåret 2009 och bra att vi påminns om hur nära band vi har med vårt östra grannland. Ryssarna krävde i fredsförhandlingarna att gränsen skulle gå i Kalix älv vilket bland annat hade inneburit att det inte skulle ha funnits någon svensk IKEA-butik norr om Sundsvall.

Men motivet på myntets baksida är skumt. Varför en obegriplig symbolbild på havet. Jag tycker att vi ska tänka på att vi faktiskt har landgräns till Finland. Dels vid Treriksröset (ofta väldigt blött där) och dels vid gränsövergången i Haparanda. Kolla in kartan på denna länk. Och så har vi naturligtvis den egendomliga gränsdragningen på skäret Märket i Södra Kvarken.

Svenskan skriver att gränsen mellan Sverige och Finland enligt grundprinciperna ska följa Könkämä, Muonio och Torne älvars djupfåror. Vad man inte skriver är att undantaget är centrala Haparanda. Där går gränsen in en tidigare bifåra till Torne älv. Numera är denna bifåra en vik som delvis fyllts igen. Gränsen utgör alltså stabil mark.

När man ändå är inne på mark är man nog glad över att i Finland slippa marken. Men vi har nu en enkrona med konstig baksida. Bättre om vi haft Euro och spontant mött vårt grannland i plånboken genom den starka Eurovalutan. Hellre ett euromynt i plånboken än tio enkronor på banken är mitt budskap.

För övrigt träffade jag kyrkoherden i Mariehamn, Jan-Erik Karlström, idag. Jag såg en Ålandsregistrerad BMW i Uppsala och frågade om den åländska BMW:n var hans. Nej min BMW är tysk svarade han allvarligt.

Riksbanken, Nytt motiv på enkronan
DN
Bloggar om ,

12 kommentarer:

Kalle af sa...

Hehe! Typisk Karlströmsk kommentar! :-)

Anonym sa...

Jag håller med dig om att baksidesmotivet är rätt misslyckat. Annars tycker jag att den intressantaste gränsdragningsfrågan mellan Finland och Sverige gäller det lilla skäret Märket i Ålands hav. Förmodligen i samband med händelserna 1808 deldes ön rakt av mellan de båda länderna. Alexander III lät emellertid i sin enväldighet bygga en fyr på svenskt område. I fredligare tidare enades man om att rätta till detta men på grund av de krångliga regler som måste respekteras blev det en ytterst märklig gränsdragning. Om detta kan man läsa på den här länken

A propos ingenting, tycker du inte att det är litet kul (?) att man kan lura folk genom att uppträda som ärkebiskop låt vara en romersk-katolsk sådan. Med era kavajprydda velourskillar (och absolut inte tjejer!) skulle det aldrig gå...

Per Westberg sa...

Kalle
Vem är Karlström? Är det du.

Bengt
JAg ska blogga om din träffsäkra spaning.

Per Westberg sa...

Bengt
A propos Märket

Jag såg att någon observerat att det är ett Märkesår.

Kalle af sa...

Vadå jag? Du nämnde ju själv khden i Mariehamn.

I mitt namn finns det ett och annat mellan "Karl" och "-ström"...

Per Westberg sa...

KALLE
Jag glömde bort Karlström. Teflonminne.

JA Karlström kommer väl till Borgå allt emellan.

Kalle af sa...

Jepp. Åland hör också till Borgå stift.

Per Westberg sa...

Fast Åland borde höra till Uppsala stift alternativ till Visby stift.

Kalle af sa...

Du måste först få ålänningarna att konvertera till den västra halvan av den delade svenska kyrkan.

Vilket eventuellt inte vore så svårt. Om inte ålänningarna grundar eget i stället, förstås. :-)

Kalle af sa...

A propos Bengt, har vi ett annat exempel här: http://tinyurl.com/kalleforpres

Anonym sa...

Jag håller med vi bör införa euro.
känns lite konstigt att det ska stå
Finland på våra mynt speciellt som skåning vi känner inget särskilt för Finland.Med euro slipper vi dessutom skånemördarkungen på 500 sedlarna

Anonym sa...

Angående Märket så vet jag inte om det är särskilt märkligt eller inte.

För en lekman verkar det dock som om baslinjen för Svrige respektive Finland är utplacerad efter helt olika principer, åtminstone från södra Kvarken och norröver.

(Sena kommentarer är åtminstone bättre än inga kommentarer.)