2009-01-25

Kör vänta stopp


Bild: Kör vänta stopp (ett grönt fast sken och ett grönt blinkande sken)
Jag blir lite förvånad när jag ser signalerna som så käckt använts idag när infrastrukturminister Åsa Kristensson "invigde" Citybanan på Riddarholmskajen i Stockholm. Statsrådet, ett landstingsråd och ett borgarråd slog på var sitt grönt ljus för citybanan. Om jag nu ska rätta Erik Sidenbladh på SvD finns det inget som heter grönt ljus. Det heter "kör".

Men nu var det inte "kör" i signalerna som tändes. I stället tändes två gröna ljus och det betyder "kör 40". Är detta månne ett bevis på att bygget kommer att gå långsamt.

Frågan är om man inte borde valt ett fast grönt sken och en blinkande grön? "Kör vänta stopp".

Det ligger ju två överklaganden och väntar på slutlig rättslig prövning. Dels i Regeringsrätten och dels i Miljööverdomstolen.
UPDATE: Rapporter från platsen anger att det var fyra fast gröna sken som tändes. Den signalbilden finns inte och det roliga med det här blogginlägget faller över. Tre fasta gröna sken finns och det betyder "Kör 40, kort väg". Nästa signal står på stopp och avståndet dit är kortare än 450 meter. Om nu fyra gröna hade funnits borde det ha betytt "Kör 40, mycket kort väg". Det vill säga att nästa signal står på stopp tämligen omgående. Nu hör det dock till saken att man aldrig ska oroa sig för stoppsignal. Den ställs nämligen om till "kör" så småningom.

Bloggar om ,

3 kommentarer:

xzpq sa...

Vi som var på plats såg att det var fyra gröna som tändes! Finns den signalbilden i verkligheten?
det var totalt fyra personer som talade, och var och en slutade med att tända ett grönt ljus!

Anonym sa...

Lite väl pedantiskt va?
Vad spelar det för roll om det "heter" grönt ljus, för vanligt folk räcker det med att konstatera att det lyser grönt. Alltså ett grönt ljus.

Per Westberg sa...

Pedantisk? Jo så är det och det ska läsas med glimten i ögat. När jag noterar detta med "grönt ljus" är det en en petimäternotering.

Fast ibland har det betydelse hur man beänämner saker. När det i trafiken gäller att man ska lämna företräde kan det få svåra konsekvenser om man tror att man har företräde.