2006-12-14

Att svara på telefon

Svara med för- och efternamn
Nu för tiden när vi använder telefon så mycket och då nästan alla har en egen telefon har vi fått in en vana att svara med både för- och efternamn. Men när det ringer på telefonen hemma svarar jag nästan alltid bara med efternamn. Bostadens fasta telefon är vi ju trots allt många som delar på.

Gammal tradition att svar med nummer
I stort sett borta är de som svarar på telefon med att rabbla numret. Detta gjorde både mormor, född 1908 och farmor född 1898. Mormor svarade med ett snabbt uttalande av det vackra numret "trettifyra femtifyra sjuttiåtta". Farmor svarade däremot "fyrtioett tjugofem åttio" där siffrorna uttalades bokstavligt.

Anledningen till att man svarade med att rabbla nummer var att de tillhörde den generation som mött sin första telefon där en växeltelefonist kopplade fram samtalet. Just växeltelefonisten i byn ville veta att hon kopplat rätt. Inte vem som svarade.

Nödnumret 112
Men fortfarande svarar man "ett ett två" Vad har hänt? på SOS Alarm". Orsaken är ju att vi som söker larmnumret i nöd ska få en kvittens på att vi nått fram och att vi ska börja med att berätta om vad som timat. Larmoperatören kan då med en gång ge medhörning till andra operatörer som kan dra ut räddningsinsatser.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast i Västergötland säger vi "svara i telefon". :)

Per Westberg sa...

Men mormor var ju en riktig skaraborgare. Men i Grästorp kanske det inte ringde så ofta. :)