2006-12-17

Två församlingar lämnar The Episcopal Church


Två stora anglikanska församlingar [några tusen medlemmar] i USA har beslutat att lämna the Episcopal Church som för tre år sedan lät biskopsviga den öppet homosexuella Gene Robinson. The Falls Church och The Truro Church är gamla anglikanska församlingar i Virigina och de ställer sig nu under ärkebiskopen av Nigeria, Peter Akinola. Stiftet i Virginia har förklarat att de två församlingarna inte har egen äganderätt till sin egendom och nu kan man förutspå långdragna juridiska tvister.
The Episcopal Church består av 111 stift i USA, Jungfruöarna, Haiti, Taiwan, Colombia, Dominikanska republiken, Equador, Honduras, Puerto Rico och Venezuela. Kyrkan rymmer även det Kubanska stiftet. The Episcopal Church ingår i den anglikanska kyrkogemenskapen som består av Churh of England och dess dotterkyrkor i världen.
The Episcopal Church har 2,5 miljoner medlemmar och är en betydelsefull progressiv och liberal kyrka som tidigt vigde kvinnor. Givetvis kan homosexuella bli präster i The Episcopal Church och i flera stift välsignar man homosexuella. Det är även befriande med en kyrka som rakryggat kämpar mot dödsstraffet.

Inga kommentarer: