2006-12-24

Stoppa snattarna

Moderaterna vill portförbjuda snattare utropar SvD. Tidningen berättar om en affärsinnehavare som har stora problem med skolelever som snattar och som anser sig ha laglig rätt att stänga ute dessa. - Jag kan inte se att det skulle finnas rättslig grund för att stoppa exempelvis en 14-åring som vill komma in och handla, säger dock åklagare Marianne Ny i Malmö. Tidningen fortsätter sedan med att konforntera Beatrice Ask om detta förhållande och liksom åklagaren gör hon bedömningen att det med gällande regelverk inte går att stänga ute någon från en affär. -Men det borde gå att göra, anser hon.

Här är det något i tidningens referat som inte stämmer. Åklagaren talar om att generellt stänga ute 14-åringar men Beatrice Ask talar om busarna. Jag är helt övetygad om att affärsidkaren mot bakgrund av sin dåliga erfarenhet ser alla högstadieungdomar som potentiella snattare. Men kollektiva bestraffningar kan vi ju inte ha.

Personligen är jag ganska säker på att en livsmedelshandlare kan portförbjuda kända snattare. Varför frågade tidningen inte åklagaren om detta?

Däremot är det inte olaga intrång om den tidigare snattaren ändå går in i butiken.

Nu talar man om lagändring men det är en väldigt komplicerad historia och fårgan är om det går att formulera affärsidkaren nere i Malmö. I den speciallag som finns vid idrottsarrangemang kan åklagare besluta om tillträdesförbud för kända busar (läs huliganer). Lagen kan dock inte användas mot de som inte fyllt 15 år. Eftersom de inte är straffmyndiga kan de ju inte få en rättsäker prövning av om de begått ett brott eller inte.

Justitieministern kommer att behöva gå en och annan match mot lagrådet.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: