2006-12-10

Etikkommission på en söndag

Folkpartiets etikkommission har idag presenterat sin rapport om den så kallad Siggeaffären. Läkaren och författaren, professorn i molekylär onkologi, Stefan Einhorn har varit ordförande i kommissionen och vid hans sida har bland andra funnits biskopen i Stockholm, Caroline Krook.

Leijonborg får stöd
Inte oväntat uttalar partistyrelsen sitt stöd till partiledaren Lars Leijonborg och frågan hur han oblint kunde lita på en duperande och ljugande partisekreterare lämnas obesvarad. Sannolikt är det ingen i partistyrelsen som vill ta striden och man räknar nog bara dagarna till Leijonborg avgår med någon annan grund som orsak. -Vi har betalat ett högt politiskt pris för det här. Vi förlorade 300 000 väljare i valet, säger partiledaren Lars Leijonborg till Expressen. Med detta uttalande tar Leijonborg sitt ansvar.

Detta är högst anmärkningsvärt att partiledaren inte utkrävs ansvar. Särskilt som SvD sammanfattat etikkommissionens rapport med de kärnfulla orden:
Ett toppstyrt, taktiskt tänkande parti där människor är rädda för att yttra sig mot ledningens uppfattning. Det beskriver kulturen inom folkpartiet och förklarar hur dataintrånget hos socialdemokraterna kunde ske.
Uppdrag - Styr undan media
Folkpartiets pressekreterare Nikki Westerberg var en av dem som fick gå i samband med skandalen. Detta märktes tydligt eftersom partiets hanterande av media de skakiga dagarna lämnade mycket i övrigt att önska. Nu har man dock repat sig och den "känsliga "rapporten som får alla att påminnas om Siggeaffären valde man att släppa en söndag. Söndagar kan ibland vara bra om man vill få media men nu valde man Nobeldagen. Och syftet är uppenbart. Man vill att rapporten ska få så lite uppmärksamhet som möjligt. Lite flyt fick man också eftersom det mesta av medias rapportering idag vänts mot Christer Fugelsang.

Nu hoppas folkpartiet att denna affär läggs till handlingarna. Men kommissionens ord klingar: toppstyrt och taktiskt tänkande.

Etikkommissionens rapport

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: