2006-12-31

Myten om Kristian Tyrann som Christian den gode


1520-1523 var den danske kungen Kristian II kung i Sverige och han har gått till historien som Kristian Tyrann. Men att Kristian Tyrann i Danmark skulle ha gått under epitetet Christian den gode är sannolikt en myt.
Kristian II var som 1500-talskungar var mest
Den danska kungen Kristian II var väl som kungar var mest på 1500-talet. Ut och kriga för att expandera eller försvara sin makt. Kristian II hade egentligen inget val eftersom trycket på honom från riksrådet var så starkt. 1500-talets utrikespolitik handlade knappast inte om konfliktlösning á la den höga diplomatins skola med ett dialogiskt synsätt. Snarare låg det lite närmare den politik som moderata ungdomsförbundets ordförande Martin Wykman presenterade på DN debatt den 28 december.
Kristian Tyrann men inte Christian den gode
Att vi svenskar efter bland annat Stockholms blodbad, 1520, givit den danske konungen tilltalsnamnet Kristian Tyrann ter sig inte särskilt konstigt. Dessutom är namnet ganska välljudande. Men samtidigt har vi hört att att Kristian Tyrann i Danmark kallades Christian den gode. Något som sannolikt är en myt.
NE talar ingenstans om Christian den gode. Artiklar om myten finns i både svenska som danska wikipedia. I dansk regentlängd finns kungar som haft tillnamnet "den gode". . Dock ej Kristian II. På svenska Wikipedia anges en källa för tesen om att suffixet "den gode" är en faktoid: Gunnar Richardson, "Kristian II - Tyrann eller den gode?", Dagens Forskning, 2002-05-13.
Gunnar Richardson är professor emeritus i historia med inriktning på historiedidaktik (utbildningshistoria). Richardson har även varit riksdagsman för folkpartiet under två mandatperioder på 70-talet.
Jag tycker att vi förklarar detta med Christian den gode som en myt.
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte övertygad om myten kring påståendet om den danske kungen. Jag har hört detta tidigare också, både för och emot, men betänkter man att en sanning ser olika ut beroende på var man står när man betraktar den så är det inte heller någon omöjlighet.

Det som kan tala emot detta är faktumet om Christian II:s mentala hälsa.....ska bli intressant att följa utvecklingen kring detta.

Per Westberg sa...

Den uppgiften finns i Vilhelm Mobergs Min svenska historia berättad för folket från Oden till och med Dacke.