2006-12-31

Nyårslöfte. Att kunna USA:s delstater


USA har 50 delstater
Jag offentliggör få nyårslöften. Men tänker dock avslöja att jag ska lära mig alla USA:s delstater jämte deras huvudstäder inom kort. Jag tänkte memorera från väster till öster och norr till syd. Då kan jag följa kartan. Onödigt vetande! - Ja, men snobbigt.

1959 hade flaggan 49 stjärnor
Jag är född den 2 december 1959. Då hade USA:s flagga 49 stjärnor eftersom man den 3 januari 1959 fått den 49:e delstaten, Alaska. Flaggan uppdaterades på Independence day den 4 juli 1959. Redan den 21 augusti samma år tillkom även Hawaii som delstat och den 4 juli 1960 fick flaggan den utformning som den har idag.
Den 51:a delstaten skulle kunna bli Puerto Rico som idag är en självständig del avUSA. På Puerto Rico är grupperingarna som vill bli en delstat och de som vill ha kvar nuvarande förhållanden mycket jämbördiga Det finns också en liten minoritet som vill att Puerto Rico ska bli en självständig stat.

52 snurrar i huvudet
En vanlig föreställning är att USA har 52 delstater. Antagligen är det antalet spelkort i en kortlek som snurrar i huvudet. En annan vanlig föreställning är att USA:s flagga inte har samma antal stjärnor som antalet delstater. Detta är inte rätt och om Du t.ex. tittar på bilder från världskrigen ser du att stjärnbanerets stjärnor är placerade i lod under varandra - symmetri råder. Den 48-stjärniga flaggan tillkom 1912 då Arizona och New Mexico blev delstater.

Ett kul spel för att lära sig delstaterna
History of the Stars and Stripes (U.S.)
Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Martin Garlöv sa...

Varför inte de tyska delstaterna? (16)
Eller Indiens? (35)

Per Westberg sa...

De tyska förbundsstaterna kan jag redan men bara baklänges typ: Nreyab och Nelaftsew-Niehrdron .

CV sa...

Hur många av dessa stater har du varit i? själv har jag bara varit i Californien. Men kanske bär det iväg några dagar till Chicago i sommar.
RS
kulturbloggen.com

Per Westberg sa...

Jag har aldrig varit i USA. Men i sommar ska jag knäcka några. Sju stycken om jag räknar rätt.

Anna sa...

när jag gick i skolan lära vi oss Washingon DC som en delstat, skild från vanliga washington. Därav 52!

Per Westberg sa...

Men om nu räknat Washington DC som sen delstat borde det väl ha blivit 51?

Men som sagt Washington DC är ingen delstat. Det är en alldeles egen administativ enhet.