2009-01-24

Konjunkturbarometern i en taxi

Fredrik Reinfeldt berättar i dagens Aftonbladet om regeringens ekonomiska politik. Det är i mångt en ansvarsfull politik men jag kan inte begripa varför jag ska belönas med 1110 kronor i skattesänkning samtidigt som många har det rejält kärvt. Självklart handlar det om att sådana som jag är mer högljudda. Synd också att Reinfeldt tvingas koncentrera sig på privateekonomiska åtgärder när han berättar om krisen. Det är därför kanske inte så konstigt att regeringen inte gör tillräckligt för att hantera krisen i finanssektorn. Detta påpekar Urban Bäckström på ett förtjänstfull sett på SvD Brännpunkt idag.

I taxin
Häromdagen åkte jag taxi och droskföraren berättade att rusningstrafiken varit lugnare under januari månad. Min kommentar var att man ännnu inte träffar på många i Stockholm som säger att de påverkats av konjukturen. Det är knappast man hann höra någon som ondgjorde sig över räntenivåerna i höstas och möjligen är nu e flesta nöjda med att räntorna fallit kraftigt. Slutsatsen från min sida var att minskad rusningstrafik inte kunde bero på arbetslöshet eller att folk av ekonomiska skäl tvingats välja bort bilen.

Taxichauffören bekräftade bilden och berättade att han ibland brukade fråga passagerarna om de påverkats av krisen. Svaret hade genomgående varit att de läst om krisen men att deras privatekonomi inte krisat. De var få som kände oro för att deras ekonomiska tillgångar fallit i värde.

Nu är nog snacket med en taxichaufför inte den mest vetenskapliga utgångspunkten om man vill mäta folks verkliga inställning. Jag har en känsla av att just taxin är platsen för allehanda spekulationer och inte riktigt är stället för personlig ekonomisk rådgivning har sin givna ställning. Den som just blivit arbetslös är väl inte heller den typiska taxikunden.

Krisen på finansmarknaden är okänd för de flesta
Men något som verkligen är en realitet idag är att vi har en stor kris på finansmarknaden som jag tror att gemene man inte är medveten om. Om detta skrivs bara på näringslivssidorna och allmänheten har givetvis svårt att se omfattningen och inse följderna. Verkligheten är att svenska företag inte får krediter hos bankerna. Nödvändiga investeringar och nysatsningar uteblir och den ekonomiska krisen fördjupas.

Man får därför hoppas att Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, med sin artikel på dagens SvD Brännpunkt kan väcka någon.

Urban Bäckström avslutar sin artikel:

Om inte regeringen agerar kraftfullt för att få igång kreditmarknaden – blodomloppet i ekonomin – kommer företag att slås ut och de som finns kvar att tvingas säga upp många fler. Situationen blir mer och mer allvarlig.
Bloggar om , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sådana som du kanske tillåts att vara mer högljudda.

Per Westberg sa...

Jag förstår nog inte riktigt. Menar du i taxin. Där brukar jag prata allt möjligt. Häromdagen åkte jag med en killa som var bussreparatör. Han berättade om problem med generatorerna på vissa av SWEBUS bussar. Det var faktiskt väldig fascinerande saker an berättade. Kul för mig som gillar bussar.

Anonym sa...

Jag citerar dig:

"Det är i mångt en ansvarsfull politik men jag kan inte begripa varför jag ska belönas med 1110 kronor i skattesänkning samtidigt som många har det rejält kärvt. Självklart handlar det om att sådana som jag är mer högljudda."

Då är min reflektion bara, att sådana som du kanske tillåts vara mer högjudda. Att det inte handlar om att lågbetalda mammor i Rågsved ska börja höja rösten. Inte för att jag tror att du menar det, men jag ville understryka.

Per Westberg sa...

Precis
Just Rågsvedsmammor har jag skrivit om i inlägget: Nu listar jag mig i Rågved
http://kyrkoordnaren.blogspot.com/search?q=R%C3%A5gsved