I 1686 års kyrkolag stadgades att det nya året i domstolar skulle inledas med en så kallad rättegångsgudstjänst. Denna gudstjänst benämns i allmänt tal tingspredikan och genomförs ofta enligt tradition trots att ordningen formellt upphävdes 1991 (tror jag). Vid gudstjänsten deltar lagfarna domare, nämndemän och annan personal vid domstolen och på senare år har det blivit vanlig att även andra företrädare för rättsväsendet deltar.
Ett lite svep i tidningarna berättar att man kör tingspredikan enligt gammal tradition i till exempel Luleå, Kalmar och Hässleholm. I Ystad upphörde ordningen 2006 men nu har man bestämt sig för att ta upp ordningen i delvis ny form. I Ystad träffas man i rådhuset i stället för kyrkan och kommunalrådet håller tal i stället för prästen.
Mer i Ystads Allehanda
Bloggar om Svenska kyrkan
2009-01-07
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
En annan påminnelse om lagens ursprung ur (den kristet färgade) rätten är de för många okända domarreglerna som i lagboken återfinns efter de fyra grundlagarna.
Trogen bloggläsare
Bra påminnelse.
Ska jag var lite petimäter återfinns även EG-fördraget och lag med anledning av Sveriges anslutning till Europeiska unionen före domarreglerna.
Jag gillar domarreglerna. Särskilt hött är med intet bött, dock ick på alla rum.
Skicka en kommentar