2006-12-30

Snapphanar i Blekinge


Eftersom jag skrivit några artiklar om Snapphanar kan jag konstatera att det råder Snapphanefeber i Sverige. Min blogg har fyllts av besökare som sökt på namnen som fanns i TV-serien. Men Leijonhufvud och Geting är naturligtvis fiktioner och Erik Dahlbergh var nog en större person än den landsförrädare och tölp som han framställdes som i serien.

Idag berättar i BLT , historikern Marcus Bernhardsson, att altaruppsättningen i Mjällby kyrka bär på ett unikt arv från snapphanetiden. Altaruppsättning i Mjällby kyrka är från år 1621 och som brukligt vid den tiden ristade man in namnet på den regerande kungen på föremålet. Vid denna tid var Blekinge danskt och kung Christian IV:s namn fick pryda altaruppsatsen. Efter freden i Roskilde 1658 blev Skåne och Blekinge svenskt och svenska officerare for runt i landet och utplånade de danska kunganamnen.

Men alls icke i Mjällby. -Att det danska kunganamnet ändå har bevarats inne i kyrkan är ett mysterium. Det kan inte tolkas som annat än en tyst protest mot svenskheten, säger Marcus Bernhardsson, som också är kyrkorådets ordförande.

För en tid sedan fick jag pin och slipsnål med Kristianstads vackra stadsvapen. Stadsvapnet har i centrum kung Christian IV:s monogram. Denna symbol bär jag stolt. Christian IV har trots allt varit kung över fyra svenska landskap och nog var det en fin stad han grundlade som ett resultat av att svenskarna under Gustaf II Adolf ödelagt den tidigare staden Vä.

Hade det varit Christian II:s monogram (eller Kristian Tyrann som vi plägar säga) hade jag varit lite mer försiktig eftersom vi Stockholmare har en och annan relation till Stockholms blodbad. Dessutom är jag som gammal Brännkyrkabo stolt över att han fick på moppo i slaget vid Brännkyrka 1518.

Om Snapphanar har jag tidigare skrivit:

26 dec, Snapphanar en anakronism, del 2
25 dec, Snapphanar en anakronism
24 dec, Snapphanar i förändring

30 december, Blekinge Läns Tidning, Snapphaneprotest i Mjällby kyrka

Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är olika syn på personerna beroende på vart man står, så att säga.

Karlshamn har tex Erik Dahlbergsvägen och Christian II kallas den Gode i Danmark.....

Per Westberg sa...

Kristian den gode är en myt

Enligt hitta.se finns Erik Dahlbergsgatan finns på 14 orter i Sverige. Den längst norrut ligger på Gärdet i Stockholm och är en väldigt pampig gata. Det finns två Erik Dahlbergs väg och två Erik Dahlbergvägen. Lustigt nog saknar gatunamnet det avslutande "h" som anges i NE (Dahlbergh).

Att Christian II skulle ha tillnamnet "den gode" lär vara en myt som uppkommit under 1900-talet. Källa: Gunnar Richardson, "Kristian II - Tyrann eller den gode?". Dagens Forskning, 2002-05-13 (finns inte på nätet).

Anonym sa...

Jag brukar tänka på samma sak med stavningen av namnet och gatan. En kul detalj att fundera över.

Anonym sa...

Däremot är jag inte övertygad om myten i mitt påstående kring den danske kungen. Jag har hört detta tidigare också, både för och emot, men betänkter man att en sanning ser olika ut beroende på var man står när man betraktar den så är det inte heller någon omöjlighet. Det som kan tala emot detta är faktumet och Christian II:s metala hälsa.....

Per Westberg sa...

Om man får tro Wikipedia, vilket man inte alltid ska göra, kan begreppet "den gode" inte spåras längre än till 1900-talet. Även danska Wikipedia sätter upp frågetecken och i NE finns överhuvud inte begreppet "den gode" med. Däremot finns det minst en kung som i Danmarks regentlängd har tilltalet "den gode".

Jag fick också lära mig att danskarna sade "Christian den gode" men först idag blev jag skeptisk.

Detta ska redas ut.

Anonym sa...

Intressant som sagt och jag följer med stor intresse utvecklingen av detta..........

Per Westberg sa...

Det där finala h:et i Dahlbergh avviker väl från gängse stavningar men kan väl tolkas som en markering att det var en adlad person. På sin tid som kvartermästare hette han Jönsson.

Dahlbergarna uteslöts ur Riddarhuset 1727.

Anonym sa...

Du kan din historia!

Jag har alltid varit vansinnigt förtjust i historia kanske framför allt svensk/finsk, romersk och europeisk från 1800 och framåt.