2007-03-02

Samlade kristdemokrater

I ett inlägg på DN Debatt idag sluter kristdemokraterna leden och de ledande företrädarna i regeringen visar tydligt att de inte tar direktiv från två enskilda samfundsledare.

-Vi lyssnar gärna till engagerade gruppers företrädare i denna fråga. Men vi är förvånade över argument som framförs i form av hot, skriver de kristdemokratiska statsråden Göran Hägglund, Maria Larsson och Mats Odell. Kritiken mot den katolske biskopen Anders Arborelius och pingströrelsen ledare Sten-Gunnar Hedin är tydlig.

Redan den 20 februari, efterlyste jag ett samlat grepp från kd-ledningen i inlägget "Vad säger Maria Larsson och Mats Odell". Inlägget skrevs mot bakgrund av opinionssiffror som visade att kristdemokratiska väljade hade invändningar mot regeringens planer på anpassningar i abortlagstiftningen. Jag återupprepade frågan om de andra kristedemokraternas stöd till partiledaren den 25 februari i inlägget "Kyrkoledarkritik eko från Bayern" då jag skrev:
Göran Hägglund har varit väldigt tydlig och sagt att de som kritiserar honom för ställningstagandet i abortfrågan inte tagit till sig partiets familjeprogram. Detta uttalande snarare stärker än försvagar kristdemokraterna. Men Hägglund skulle dock behöva uppbackning från sina kristdemokratiska statsrådskamrater Maria Larsson och Mats Odell.
Och idag får han ett ograverat stöd från regeringskamraterna. Hägglund har all anledning att känna sig nöjd och ett litet antal kristdemokratiska politiker på framförallt kommunal nivå kommer att ompröva sitt engagemang i partiet. Men detta snarare stärker än försvagar partiet.

SvD, Tung kristdemokrat hoppar av

Andra bloggar om: , ,

8 kommentarer:

Magnus sa...

Vi är nog ganska många som efterlyst detta. :)

Anonym sa...

Du skriver om ett litet antal kristdemokratiska politiker på framförallt kommunal nivå. Jag tror inte du och en del andra förstår vidden i de protester som nu sker.

Den kopromiss som det medecinsk-etiska programmet innebar var det många som inte var helt nöjda med, men det var ett sätt att få bort frågan från dagordningen ... och det var nog de flesta nöjda med.

När Hägglund nu lyfter frågan igen, kommer frågan tillbaka med full kraft. ... och vart det leder får vi se.

Mats Dagerlind sa...

Att underskatta kritiken mot förslaget i de kristdemokratiska leden nedanför Hägglund är att ljuga för sig själv, att inte våga se sanningen, att inte våga stå för att man som kristdemokrat faktisk bör ha en annan inställning till abort än den existentialistiske, ateistiske borgerliga väljaren.

Det är snömos att gömma sig bakom att fler länder än Sverige har en generös abortlagstiftning. Genom att slarva med sanningen kan man hävda detta men faktum kvarstår, Sveriges abortlagstiftning är mer liberal än de flesta länders, både i fråga om veckotal men också ifråga om vad som krävs för att få göra en abort. I Sverige råder i praktiken principen "no questions asked" för den som söker tid för en abort

Om Sverige var mindre av ett abortparadis, om det inte fanns några skäl att komma hit att göra abort för andra EU-medbogare, om möjligheterna till abort vore desamma i hemlandet - då hade det här förslaget aldrig sett dagens ljus, då hade debatten om det rimliga eller orimliga i att tillåta andra EU-länders medborgare komma till Sverige för att göra abort inte funnits.

Debatten och förslaget är resultatet av ett tryck på den svenska vårdapparaten från medborgare i länder med mer restriktiv abortlagstiftning. Att påstå något annat genom att som Göran Hägglund hänvisa till några mevetet selekterade siffror är att blanda bort korten.

Sluta hymla. Förslaget öppnar för och kommer att medföra abortturism. För en sekulär medbogare som kan likställa abort med vilket medicinskt ingrepp som helst är detta kanske inget problem, men för en kristdemokrat som anser att abort definitionsmässigt är något väsensskilt från sjukvård och som har en annan etisk värdegrund borde förslaget vara djupt problematiskt.

Att Göran Hägglund inte inser detta är märkligt - kanske har han suttit för länge i en sekulär borgerlig allians, kanske har han därför glömt vilka hans väljare är i motsats till vilka de andra borgerliga partiernas väljare är.

Anonym sa...

"Sluter kristdemokraterna leden"?

Men kan tycka vad man vill i sakfrågan, eller snarare alla sakfrågorna som splittrar partiet, men att säga att någon kan sluta leden är ju, om du ursäktar, rent bisarrt.

Kristdemokraterna genomgår en kris. Jag tror inte att de kommer överleva den.

Anonym sa...

Jag har föreläst hela dagen och inte hängt med i nyhetsrapporterna. Har jag missat massavhopp från Kristdemokaterna?

Nej det verkar inte som att kd håller på att spricka.

Anonym sa...

"This is how things end, not with a bang but a whimp" eller något i den stilen tror jag att T.S Eliot skrev.

Företrädare för partier går inte bara åt olika håll (om de inte är socialister/kommunister). Det är mer av fade away...

Per Westberg sa...

Att man bleknar bort är långtifrån självklart. Det är trots allt många presumtiva väljare som hyst tvekan inför att välja kd med hänsyn till att det finns många personer från Trosrörelsen Livets Ord i framträdande positioner. Nu kanske kristdemokraterna kan visa att företrädarna är personer med olika bakgrund och inställning till religion. En utveckling mot ett kristdemokratisk parti i europeiskt snitt.

Anonym sa...

Problemet är att så många verkar tro att alla som tycker aborter är djupt problematiska, är någon slags fundamentalister. Den senaste tiden har ju temo-undersökningar som visar att det finns en diskrepans mellan partiernas budskap och väljarna mer bekymrade inställning till abort presenterats.

Jag tror att det är sant att Livets Ord kan skrämma bort potentiella kd-väljare, men kd har inte gjort sig av med sin koppling till organisationer utan till sig själva.

Lars F. Eklund är förmodligen den i Sverige som kan mest om kontinental kristdemokrati, och att säga partiet när han tröttnar skulle vara mer kristdemokratiskt kan jag inte hålla med om. På flera håll i Europa finns det fortfarande kristdemokratiska partier.

Vad ska kd göra när de drivit igenom ett mesigt vårdnadsbidrag? Jag kan inte komma på en enda fråga till som de förknippas med.