2008-01-26

Åhus inte bara glassVarför man ska sälja ut välskötta svenska statliga företag förstår jag inte men har nu alliansen gått till val på den frågan får man givetvis gilla läget när de nu sitter i regeringsställning. Just nu är budgivning på gång för utförsäljning av Vin & Sprit där den största produkten är ABSOLUT VODKA, världens fjärde största internationella premiumspritvarumärke. För några år sedan låg Absolut på tredje plats.

SvD Näringsliv tror sig veta att Vin & Sprits företagsledning med vd Bengt Baron i spetsen helst ser att EQT och Investor tar hem affären i konkurrens med Bacardi, Diageo och Pernod.

Och nog är det sannolikt att just EQT/Investor är de enda som kan rädda produktionen kvar i Sverige. För något år sedan mötte jag en optimistisk Åhusbo som självsäkert hävdade att Absolut Vodka var ett så starkt varumärke med så många inbyggda känslor som gjorde det otänkbart att tänka bort tillverkningen i Åhus. Min reflektion blir att Absolut givetvis är färknippat med skånska grödor men att det knappast påverkar konsumenterna i stora världen. När man jobbar med smaker som aprikos och citron är det uppenbart att man fjärmar sig från skånska åkrar och ålagillen. Om någon av de stora spritdrakarna i världen tar över lär de inte koncentrera sig på just varumärket Absolut. Absoluts tid är snart förbi ersatta av någon grumlig Pastis från Pernod. I Åhus kanske punchglass blir det närmaste spritproduktion man kommer.

Aftonbladet, SvD E24, Vin & Sprit hoppas på Investor, SvD E24, Ett svenskt anbud ligger bra till

1 kommentar:

Calle Fridén sa...

Det mest makalösa är att man funderar på att sälja ut statligt ägande i vissa bolag med hänvisning till att staten inte ska äga. Så då säljer man till andra länders statliga bolag istället. Nån som begriper den logiken????