2008-01-14

O.J. Simpson den svenska editionen

Under dryga nio månader 1995 hölls en spektakelrättegång i Los Angeles. Det var den förre fotbollsstjärnan och skådespelaren Orenthal James Simpson som åtalades för mord på sin förutvarande hustru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman.

Rättegången direktsändes i TV och hade det ena egendomliga inslaget efter det andra. Givetvis var det kändisskapet som gjorde historien mest bisarr.

Med undantag för att vi slipper direktsändning i TV har rättegången i Ystad tingsrätt mot operasångaren Tito Beltrán ingredienser som liknar O.J. Simpsonspektakelt. Och det är djupt tragisk eftersom det rör ett mycket allvarligt brott. Den stora förloraren är den stackars målsäganden som tvingas vara med i denna fars. Beltrán tar sannolikt inte råd från sin försvarare när han far ut i ett patetiskt försvar och uppenbarligen inte lyckas behålla sinnesnärvaron. Anklagelser om att målsägandeombudet skulle ha tagit kokain och nu senast en anmälan om förtal skapar ett löjets crescendo. Som extrakrydda dyker den tilltalades hustru upp som en sufflerande försvarare i egenskap av juris studeranden - Aftonbladet.

Inte blir historien sämre av att målsägandens biträde är den förre justitieministern och numera justitieutskottets ordförande, advokaten Thomas Bodström, och att kändisvittnen avlöser varandra.

På en punkt kommer dock Beltránrättegången att skilja sig från O.J. Simpsonspektaklet. Jag överlåter till läsaren att fundera på vad som kan komma att skilja farserna åt.

Tacka vet jag Ystads Allehanda som kör gammalt hederligt rättegångsreferat.

DN, SvD, Aftonbladet

Inga kommentarer: