2009-12-13

Danska polisen värnar demonstrationsrätten

Inte oväntat får den danska polisen hård kritik för att man vid två tillfällen under klimatmötet gripit 948 respektive 200 demonstranter på ett till synes hårdfört sätt. Detta kan tyckas fel men det är samtidigt uppenbart att man ingripit resolut mot grupper som inte tvekar inför att skada andra människor och egendom.

Tyvärr frihetsberövas oskyldiga men samtidigt är detta ett pris som vi får betala om polisen ska kunna skydda andra demonstranter och i grunden demonstrationsrätten. Ingripandena står i proportionaliet till de grundläggande rättigheter som ska skyddas. I stället för att kritisera dansk lagstiftning och dansk polis borde uppmärksamheten riktas mot de individer som gång efter annan utan skrupler anser sig ha rätt att terrorisera medmänniskor och utmana demokratin.

Den som kritiserar den danska polisen skulle kunna reflektera över den polistaktik som använts vid demonstrationer i Turkiet idag. Se SVT Rapport-inslag här.

Jag föredrar definitiv en insats enligt danskt mönster. När de som utan egen förskyllan frihetsberövats en kortare tid talar om tortyr har man förlorat proportionerna.

SvD, DN, Sydsvenskan, GP, Aftonbladet, Politiken, Politiken

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Klok analys av läget. Vi måste vara rädda om rätten,att demonstrera. Tortyr har de ungdomar inte varit i närheten av - men de kanske känner sig kränkta. Det är ju poppis i dag.

Anonym sa...

Förlåt, men jag misstänker att du inte ens var på plats. Eftersom jag själv var där vet jag att det knappast handlade om ett berättigat ingripande för att stoppa ett fåtal.

För övrigt kan man ju starkt ifrågasätta att man ska i en demokrati ska tåla förnedrande behandling för att man råkar befinna sig på fel ställe,dessutom när man utövar sina demokratiska rättigheter. I princip innebär det i så fall att du ska tåla att bli gripen och sitta på en iskall mark i flera timmar om du råkar befinna dig i närheten av ett rån...inte rimligt eller hur?

Alex sa...

Du tycks inte förstå allvaret i situationen. Detta ÄR diktaturfasoner och om man inte kan se det så är man förblindad.

Hur kan det vara okej att under några som helst omständigheter massgripa hundratals oskyldiga människor?

Och på vilket sätt hotade dessa människor demonstrationsfriheten? De hade inte kastat sten eller bråkat. Det hade ö.h.t inte förekommit något sådant. Den enda stenkastningen som förekom under demonstrationer skedde en kilometer längre fram i demonstrationståget, och det handlade om 10-15 personer som inte kan uteslutas ha varit polisinfiltratörer precis som i Göteborg 2001 då Romeoenhetens poliskonstaplar Benny S. och Adrian L. krossade en busskur och fönster på Bukowskijs salonger i syfte att provocera fram oroligheter och rättfärdiga ett polisingripande. Antagligen så var det dock pubertala och respektlösa anarkister. Hur som helst så är det inte där fokus ska vara!

Jag förstår inte hur en person som uppgör" yttrandefrihet" som sitt intresse kan tycka att det är okej att tusen personer massgrips och tvingas sitta bakbundna på iskall asfalt i flera timmar, kissa på sig, bli slagna och riskera urinvägsinfektioner osv. Det är fan inte okej, skärp till dig. Nu går du faktiskt diktaturens ärenden.

Per Westberg sa...

Alex
Jag hävdar att polisen värnar yttrandefriheten genom att förebygga våld från odemokratiska grupper. Tyvärr drabbas hyggligt folk men polisens ingripande står i proportion till de skador som förebyggs. Beslag visar om inte annat att det fanns ett gäng som hade våldsamt uppsåt.

Påståendet att två polismän krossat en busskur i Göteborg 2001 är nog något du läst på nätet. En typisk vandringssägen. Om inte fanns det inte fanns något som hette Romeoenheter 2001. Romeoenheter (ingripandeenhet) är en del i den särskilda polistaktiken som tillkom just på grund av Göteborgskravallerna.